Askerler Artık Uçakla Taşınacak

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) görev yapan erbaş ve erlerin havayolu ile taşınmasına yönelik protokol imzalandı.

İmzalar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın huzurunda Tedarik Daire Başkanı Tuğgeneral İsmail Gümüştekin ile Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil tarafından atıldı. TSK’da görev yapan erbaş ve erlerin havayolu ile taşınması konusunda, Milli Savunma Bakanlığı ve THY arasında protokol imzalandı. Milli Savunma Bakanlığı’nda gerçekleştirilen imza törenine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) temsilcileri katıldı.

İmza töreninde bir konuşma yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, erbaş ve erlerin özel hava yolu ile Kabul Toplanma Merkezleri (KTM) arasındaki yoğun dönemlerde ücretleri bakanlık tarafından karşılanmak suretiyle taşına bilmesi maksadıyla ilgili yönetmelikteki değişikliklerin yapıldığını söyledi.

Bu hizmetin gerçekleştirile bilmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ve hava yolu şirketleriyle ön çalışma kapsamında muhtelif çalışma toplantılarının gerçekleştirildiğini kaydeden Yılmaz, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca bu hizmetin gerçekleştirilmesi esnasında Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü, geçerli ücret tarifesinde yer alan ücretler ve yer hizmeti ücretleriyle münferit asker taşımalarında ilgili yolcular için iç hat yolcu bedeli alınmayacaktır. THY ile yapılan bu sözleşmeyle mevcut havaalanlarında erbaş ve erlerimizin tespit edilen 142 güzergah üzerinden uygun fiyatlarla özel firmalara ait uçaklardan da istifadesiyle taşınması sağlanacaktır. Protokolle tahmini olarak 250 bin erbaş ve erin taşınması planlanmaktadır” diye konuştu.

Uygulamanın ilk defa gerçekleştirileceğini kaydeden Yılmaz, bakanlığının katkıları ve THY’nin katkıları ile devam edeceğini söyledi.

Protokolün imzalanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Yılmaz, “Hava yolu şirketleri bize ‘Mehmetçiği biz para almadan da taşırız’ dediler” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise, yaptığı konuşmada, bugün Türkiye’nin güvenliği ve halkın mutluluğu, huzuru için gece-gündüz görev yapan güvenlik kuvvetlerinin terhislerinde, izinlerinde, hava değişimlerinde hava yolu ile seyahat edebilmelerine imkan sağlayan sözleşmeyi imzaladıklarını ifade etti.

Bu sözleşmenin Milli Savunma Bakanlığı’nın silah altına aldığı Mehmetçiklere yönelik bir hizmet olduğunu belirten Yıldırım, “Silah altına alınacak Mehmetçikler artık gidiş ve gelişlerde ücret ödemeyecekler. Havayolu ile taşınma hizmetlerinden kaynaklanan masrafların bakanlığı tarafından karşılanacağını belirten Yıldırım, askerlerin hava yolu ile taşınması düşüncesinin kendilerine iletildiğinde bunu büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

“BİZ BU HİZMETİ YAPARIZ, PARA DA ALMAYIZ” Askerlerin havayolu ile taşınması konusunda “Ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade ettik” diyen Yıldırım, “Gerek DHMİ, gerek yer hizmetleri veren diğer kuruluşlar gerekse taşımacılık yapan başta THY olmak üzere TÖSHİD bünyesindeki diğer taşıyıcılarla temaslarımızı yaptık ve neticede hepimizi gururlandıracak ve mutlu edecek bir sonuç çıktı. Herkes, 'biz bu hizmeti yaparız, para da almayız, bu bizim milletimize, Mehmetçiğimize, askerimize borcumuzdur. Onlar ülkemizi savunmak için göğüslerini siper ediyor, gece gündüz sınır boylarında biz rahat yatağımızda uyurken, onlar ülkenin bekçiliğini yapıyor. Bizim yapacağımız bu hizmet onun yanında hiçbir şey' dediler” diye konuştu.

Hizmetin sürdürülebilir olmasının ancak onun belirli esaslara ve kurallara göre yapılmasına bağlı olduğuna vurgu yapan Yıldırım, gönüllülük bazında, bedelsiz yapılacak işlerin uzun vadede devamlılığının olmayabileceğini kaydetti.

Yapılan anlaşma sonucunda şimdilik THY'nin, tarifeli ve tarifesiz seferler için özel bir fiyat uygulama suretiyle bu görevi yerine getireceğini sözlerine ekleyen Yıldırım, Türkiye TÖSHİD bünyesindeki bütün üyelerin de aynı şartlarda bu hizmeti yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

“YAP-İŞLET-DEVRET MODELİYLE YAPILAN MEYDANLARDA DA YOLCU SERVİS ÜCRETİ TAHSİL EDİLMEYECEK” Özel şirketler tarafından işletilen büyük havalimanlarında da ve yap-işlet-devret modeliyle yapılan meydanlarda da yolcu servis ücreti tahsil edilmeyeceğini belirten Yıldım, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu hizmetin anlamlı hale gelmesinin arkasındaki en büyük sebep Türkiye'nin 2002'den bu yana havacılıkta kat ettiği mesafedir. 25 merkeze sefer yapılırken, bugün 49 merkeze sefer yapabilen, önümüzdeki yıl Şırnak'ı da Hakkari'yi de Bingöl'ü de uçuş ağına katan bir Türkiye'den bahsediyoruz. Dolayısıyla bu kabul toplama merkezlerinden sevkiyatlarda herhangi bir bölge, nokta sınırlaması diye bir şey söz konusu olmayacak. Askerlerimiz rahatlıkla belirli noktalara çok daha kısa sürede konforlu bir şekilde birliklerine en yakın noktaya ulaştırılabilecekler. Böylece onların enerjilerini, güçlerini daha fazla ülke güvenliği, ülke savunması için hasretmelerine imkan sağlamış olacağız.” Yıldırım, konuşmasını Necip Fazıl Kısakürek'in ''Zindandan Mehmed'e Mektup'' şiirini okuyarak tamamlandı.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Eylül ayında Elazığ-Bingöl karayolunda gerçekleştirilen saldırının ardından Kabul Toplama Merkezleri’nin görüntülerin basında yer aldığı ve bazı eleştirilen geldiği, toplama merkezlerinin iyileştirmeler yapıldığının basına yansıdığını hatırlatılması üzerine, “İyileştirme çalışmaları devam ediyor. Ama, kısa bir zaman içerisinde bir yere çok kimseyi aldığınız zaman yaşam standartları düşüyor. Bu havayolu taşımasıyla birikmeyi önleyeceğiz. Bunun dışında Genelkurmay Başkanlığı tarafından çalışmalar devam ediyor” dedi.

Kaynak: İHA