Bulgaristan’daki Kermese Türk Standı Damgasını Vurdu

Bulgaristan’da Uluslararası Bayanlar Derneği’nin organize ettiği kermes, renkli görüntülere sahne oldu.

Bulgaristan’daki Kermese Türk Standı Damgasını Vurdu
Derneğin 18. kez düzenlediği etkinliğe 45 ülkeden yaklaşık 60 temsilci katıldı.

Farklı kıtalardan gelen temsilciler, kendi ülkelerine has kültür ve geleneksel yemeklerini sergiledi. Açılışa katılan Bulgaristan Bayındırlık Bakanı Lilyana Pavlova, kızı ile birlikte tek tek stantları gezdi. Türk standında lokum ve kahveyle karşılanan Pavova’nın kızına ise nazar bileziği hediye edildi. Bazı ülkelerin yemeklerindeki benzerlik gözlerden kaçmadı. Yunanistan ve Türkiye hanımları da aynı şekilde hazırladıkları sarmayı ikram etti.Program boyunca farklı ülkeler kendi geleneksel folklor oyunlarını sergiledi.
Kırcali Ömer Lütfi Kültür Derneği folklor grubu, Çiftetelli oyunuyla beğeni kazanırken, Hristina Kunçeva’nın engelliler için hazırladığı ve “Biz diğerlerinden daha farklı dans etmiyoruz” grubunun “Trakya Damat Halayı” dansı bol alkış topladı. Cihan’a konuşan Kunçeva, iki günde öğrendikleri Türk dansını oynamanın zor olmadığını, çünkü Bulgar geleneksel danslarıyla çok yakınlık arz ettiğini belirtti.

Kunçeva, kıyafetlerin Türkiye Büyükleçiliği tarafından temin edildiğini belirtti.

Ücretli olmasına karşılık hınca hınç dolan kermes salonuna halk büyük ilgi gösterdi.En çok ziyaret edilen stantlar arasında Türk hanımlarının hazırladığı bölüm oldu.
Baklava, dolma, kabak tatlısı, elma tatlısı, aşure gibi yiyeceklerinin yanında el sanatı eserleri de satış patlaması yaptı. Meşrubat bölümünde görevi olan Fatma hanım, satışlardan memnuniyetini dile getirerek içecekler den en çok limonatanın tüketildiğini belirtti.

Salonun bir kısmında ise Ebru ve Edirnekâri sanatı gösterileri gelenlerin ilgisini çekti.Kermesten elde edilen tüm gelirler yoksullar, kimsesizler, risk altındaki kadın ve çocuklar ile ihtiyaç sahipleri için kullanılacak.