Bağcılar’da Babanzade Ahmet Naim Anıldı

Osmanlı’nın son dönem aydınlarından, Mehmet Akif Ersoy’un yakın arkadaşlarından Babanzade Ahmet Naim, Bağcılar’da düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Bağcılar Belediyesi Kültürel etkinlikler kapsamında Babanzade Ahmet Naim’i anma ve anlama programı düzenledi.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi’nde gerçekleştirilen programa İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Hansu katıldı.

İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’un yakın arkadaşlarından biri olan Naim’in uzun yıllar İstanbul Üniversitesi’nde görev aldığı ve Darülfünun’da rektörlük görevinde bulunduğu belirtildi.

Hansu, Babanzade’nin hayatından kesitler anlattı. Mehmet Akif’in, Babanzade Ahmet Naim için “Sahabelerden Sonra en çok sevdiğim ve değer verdiğim dostumdur” sözünü hatırlatan Hansu, Naim’in medrese eğitimi almadan önce dini eğitim aldığını söyledi.

Naim’in çok iyi derecede Fransızca ve Arapça konuştuğunu anlatan Hansu, “Asıl alanı felsefe olmasına rağmen hadis üzerine çalışmalar yapmıştır. Tercüme hadisleri Sıratimüstakim dergisinde yayınlanmıştır. Karma eğitime karşı çıkmış ancak başarılı olamayınca Darülfünun’daki rektörlük görevinden istifa ederek ayrılmıştır” dedi.

Babanzade Ahmet Naim’in 1934’te öğle namazı kılarken vefat ettiğini anlatan Hansu, Mehmet Akif Ersoy’un Naim’in vefatına çok üzüldüğünü ve Akif’in “Bizim biçare Naim’in aniden vefatı beni çok sarstı. Evim barkım yıkılmış da ben altında kalmışım sandım. Bu zavallı şark öyle kıymetli vücutları bundan Sonra çok zor yetiştirir" şeklindeki ifadelerini hatırlattı.

BABANZADE AHMET NAİM KİMDİR?

Osmanlı Devleti’nin Son yıllarında yaşayan Babanzade Ahmet Naim, 1872’de Bağdat’ta doğdu. Babası Babanoğullarından ilim ve idare adamlarından biri olan Mustafa Zihni Paşa’dır. Eğitimine Bağdat’ta başlayan Ahmet Naim, Bağdat rüştiyesinin orta kısmını bitirdikten Sonra İstanbul’a geldi. Galatasaray Lisesi ve Mülkiye Mektebi’nde eğitimine devam eden Ahmet Naim, Galatasaray Lisesi başta olmak üzere farklı eğitim ve tercüme kurumlarında görevler aldı. 1915 yılında Darülfün’un Edebiyat Fakültesi’nde ders vermeye başlayan Naim, fakültede mantık, felsefe, ruhiyat ve ahlak derslerini okuttu. Naim, bir ara Darülfünun rektörlüğünde de bulundu .
Kaynak: İHA