Kütahya'da 'Laparoskopik Üroloji Kursu'

'1E1 Yerinde Canlı Laparoskopik Üroloji Kursu', Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Hastanesi'nde gerçekleştirildi.

Kütahya'da 'Laparoskopik Üroloji Kursu'
Oturum başkanlığını Prof.Dr.Ali İhsan Taşçı ile Doç.Dr.Şahin Kabay’ın yaptığı kursta Opr.Dr.Yakup Karakaya vaka takdimleri, Yrd.Doç.Dr. Bekir Aras laparoskopik pyeloplasti ve laparoskipede kullanılan enerji kaynakları, Opr.Dr.Burak İşler laparoskopide anestezi, Yrd.Doç.dr. Mehmet Yücel laparoskopinin komplikasyonları, Endüroloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Turan Çaşkurlu laparoskopik nefretomi, Doç:Dr. Volkan Tuğcu laparoskopik pyelospati konulu sunumlarıyla bilgilendirmede bulundular. Prof.Dr.Ali İhsan Taşçı’nın tarafından yapılan tartışma bölümüyle devam eden kurs sonrası iki vakaya laparoskopik ameliyat gerçekleştirildi.

Endoüroloji Derneği Başkanı prof.Dr.Tuarhan Çaşkurlu, dernek çalışmaları ile bilgiler vererek şunları söyledi:”Endoüroloji Derneği, Türkiye’nin ulusal derneklerinden biridir. Endoüroloji alanında, ürolojinin endoskopik yaptığı işler ile ilgili çalışan bir dernektir. Bu konuda burslar, eğitimler vermekte, toplantılar yapmaktadır” dedi.

Çaşkurlu, son beş yıldır özellikle bütün Türkiye çapında yeni gelişen teknolojilere adaptasyon amacıyla laparoskopik cerrahi ve bazı cerrahi dallarında ihtiyacı olan tüm meslektaşlarına eğitimler verdiklerini söyledi.

Yaptıkları çalışmaların kurslar, kokteyller, birebir toplantılar tarzında olabildiği gibi bölgesel toplantılar şeklinde de olduğunu belirten Çaşkurlu, bölgesel toplantılarda Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ile birlikte gerçekleştirecekleri canlı ameliyatlar gibi ameliyatlar planladıklarını ifade etti . Yeni teknolojilerin getirdiği avantajların herkes tarafından bilinir hale geldiğini kaydeden Çaşkurlu, bu yöntemlerin hastanın konforunu artıran, işe dönüşünü kolaylaştıran, yan etkileri azaltan bir cerrahi olması nedeniyle tercih edildiğini söyledi.

Prof.Dr.Ali İhsan Taşçı, kendilerini davet eden Tıp Fakültesi yönetimine ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine teşekkür ederek, aynı alanda çalıştıkları meslektaşlarıyla buluştuklarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr.Mithat Ekici, Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Hastanesi üroloji kliniğinde önemli bir toplantı yapıldığını kaydederek, İstanbul’dan gelen, Üniversite ve hastanede çalışan doktorların yapılması zor olan bazılarını Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Hastanesi’nde gerçekleştireceklerini söyledi.

Ekici, bu tür toplantıların ve nadir yapılan ameliyatların Kütahya’da yapılmasının büyük ve önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.

DPÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Şahin Kabay, Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Endoüroloji Derneğinin işbirliği ile birebir yerinde canlı laparoskopik cerrahilerle ilgili toplantı düzenlediklerini, toplantıya Endoüroloji Derneğinin vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür etti.

Doç.Dr.Kabay, Laparoskopik cerrahinin hastalara daha konforlu bir ameliyat sunan, hastaların hastanede kalış süresini azaltan daha az ağrı duymalarını sağlayan yöntemlerden bir tanesi olduğunun altını çizerek, hastalara açık cerrahi yapılmadığı için ameliyat izlerinin de daha az olduğunu söyledi.

Yöntemin Kütahya’da yapılmaya başlandığını söyleyen Doç.Dr.Kabay, daha da ilerlemesi için Endoüroloji Derneği ile birlikte ortak çalışma ve toplantılar yaptıklarını, derneğin katkılarıyla iki vakaya laparoskopik cerrahi yöntemi uygulayacaklarını söyledi.

DPÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Mehmet Yücel de Endoüroloji Derneği’nin katkılarıyla Kütahya’da güzel bir organizasyon gerçekleştirdiklerini belirterek, laparoskopik ameliyatların hastanın daha kaliteli bir hayata kavuşmasını sağladığını söyledi.

Kaynak: İHA