Tbmm Başkanı Çiçek, ‘haydar Aliyev’ Gecesine Katıldı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da oluşturmaya çalıştığı devlet statüsünün 'beyhude' bir çaba olduğunu belirterek, “Er ya da geç o topraklar Azerbaycan bütünlüğüne katılacaktır” dedi.

Tbmm Başkanı Çiçek, ‘haydar Aliyev’ Gecesine Katıldı
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ‘Haydar Aliyev Dünyasında Kültür ve Sanat’ konulu konferansa katıldı.

Bilkent Otel’de gerçekleştirilen konferansa Çiçek’in yanı sıra Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyav, Azerbaycan Eğitim Bakanı Mısır Merdanov ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay katıldı.

Konferansta konuşan TBMM Başkanı Çiçek, Azerbaycan’ı büyük bir belirsizlik sürecinden modern dünyanın saygın bir üyesi haline getirmeyi başaran merhum Aliyev’in sadece Azerbaycan’ın değil bütün Türk dünyasının engin tecrübe sahibi bilgin bir lideri olduğunu belirtti.

Geçen yıl 12 Aralık’ta yapılan anma toplantısında yaptığı konuşmasını hatırlatan Çiçek, merhum Aliyev’in fırtınalı bir denizde gemisini dalgalara kaptırmadan limana ulaştıran usta bir kaptan olduğunu söyleyerek, “O 20. yüzyılın son çeyreğinde yeniden istiklaline kavuşmuş ülkesine de rehberlik yapmış ak saçlı bir liderdi. Kalbi Anadolu’yla bir atan Azerbaycan’ı içine düştüğü kaotik ortamdan kurtarıp bugünlere emin adımlarla ulaştıran merhum Aliyev, ülkesinin gelecekte de istikrarlı bir şekilde varlığını muhafaza etmesi için makuliyeti esas almış tecrübeli bir devlet adamıydı” dedi.

Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin köklerinin çok derin olduğuna dikkat çeken Çiçek, “Biz sadece kan kardeşi değil din kardeşi tarih kardeşi ve kader kardeşiyiz. Aynı dilde danışır aynı heyecanı taşırız. Orada Azerbaycan’ın ayağı üşüse biz burada hasta oluruz. Burada bizim canımız yansa inanıyoruz ki orada Azeri kardeşlerimiz ağlar” diye konuştu.

Her sene 10 Aralık gününün ‘Dünya İnsan Hakları Günü’ olarak kutlandığını ifade eden Çiçek, “İnsan hakları adına yapılan haksızlıkların dile getirildiği bu günde Azerbaycan’da mağdur edilen Karabey kaçkınlarının sıkıntılarının görülmemesi anlaşılır gibi değildir. Daha dorusu insan hakları adına ikiyüzlülüktür. İnsan hakları adına süslü laflar edenlerin ön yargılardan kurtularak Azerbaycan’da yaşayan 1 milyon insanın sorunlarına kulak vermesi gerekir” şeklinde konuştu.

Azerbaycan’ın haklarının korunması bizim dış politika önceliklerimizin başında gelmektedir” diyen Çiçek, “Ermenistan Türkiye ilişkilerinin normale dönmesinin olmazsa olmazlarından bir tanesi de budur. Azerbaycan topraklarındaki işgal sona ermelidir. Ermenistan Devleti’nin bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da oluşturmaya çalıştığı devlet statüsünün beyhude bir çaba olduğunun altını çizen Çiçek, “Er ya da geç o topraklar Azerbaycan bütünlüğüne katılacaktır” dedi.

Azerbaycan’ın bir daha bağımsızlığını kaybetmeyeceğini de dile getiren Çiçek, Azerbaycan’ın en büyük avantajı merhum Aliyev’in miras bıraktığı siyasi istikrardır” değerlendirmesinde bulundu

Kaynak: İHA