Nijerya Merkez Bankası Başkanı’na Tutuklama Tehdidi

Nijerya Temsilciler Meclisi Sözcüsü Aminu Tambuwal, Merkez Bankası Başkanı Lamido Sanusi'yi ve diğer 14 idareci hakkında “gerekli görüldüğünde tutuklama kararını” imzaladığını söyledi.Tambuwal, kayıp 8 milyar doların hesabı verilmediği takdirde, Sanusi’nin ve ekibinin tutuklanacağını belirtti.

Küresel finansal yayınlar tarafından “2011 Merkez Bankası Başkanı” ödülüne layık görülen ünlü ekonomist Sanusi, tutuklama kararından haberi olmadığını, hiç bir yanlış iş yapmadığını dile getirdi. Sanusi, “Hiç bir hükümet organı ve departmanı bizim bütçeye yaptığımız katkıyı yapamamıştır” dedi.

Sanusi, geçtiğimiz haftalarda, yatırımlara kaynak aktarılabilmesi için 360 üyeli temsilciler meclisinin vekil sayısının azaltılmasını teklif etmişti. Sanusi ayrıca, kamu çalışanlarının yarısının işine Son verilmesini teklif etmiş ve siyasilerin tepkisini çekmişti. Nijerya’da haklarında yakalama kararı çıkarılanlar arasında, Nijerya Ulusal Petrol Şirketi Genel Müdürü Andrew Yakub, Ulusal Emeklilik Komisyonu Genel Direktörü Muhammed Ahmad gibi kilit idareciler var.
Tambuwal, Merkez Bankası Başkanı’nın ve diğer idarecilerin Parlamento Komisyonu’nun para transferlerini öğrenmek için yaptıkları çağrılara kulak tıkadıklarını, meclis önünde hesap vermedikleri durumda haklarında çıkarılan yakalama kararının işleme konulacağını belirtti.

Öte yandan yurtdışında olduğunu belirten Sanusi, yardımcısının vekillere hesap vereceğini söyledi.