Dünya Mirası Adayı Bergama’da 1. Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleşti

Bergama’nın UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık hazırlıkları kapsamında yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Dünya Mirası Adayı Bergama’da 1. Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleşti
UNESCO Dünya Mirası adaylık çalışmalarına destek için Bergama'da danışma kurulu oluşturuldu. Adaylık çalışmaları çerçevesinde yer alan ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile 26006 sayılı Alan Yönetimi hakkındaki yönetmelik gereği oluşturulması gereken kurulların üyeleri belirlenmeye başladı.

Yasa ve yönetmelik gereği Bergama’nın adaylık çalışmalarında özellikle de; kültürel koruma, tanıtım ve turizm planlaması gibi konuların ele alınacağı yönetim planı hazırlıkları kapsamında iki farklı kurul oluşturulması gerekiyor. Bu kurullar “Danışma Kurulu” ve “Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu” adı altında oluşturuluyor. Danışma Kurulu’nda; yönetim planı hazırlıkları esnasında bilgisine, verilerine ve danışmanlığına ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşları, STK temsilcileri ve akademisyenler yer alırken, Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu üyeleri ise Bergama’da yürütülecek restorasyon, tanıtım, bakım ve turizm faaliyetlerinde yetki ve sorumluluğu bulunan kurum, kuruluş ve STK temsilcilerinden oluşturuluyor.

Bergama Belediyesi son bir yıldır yürüttüğü Dünya Miras Listesi adaylık çalışmaları kapsamında üç adet eşgüdüm toplantısı düzenlemiş ve birçok kez ise farklı kamu kuruluş ve STK temsilcileri ile bir araya gelmişti. Bu çalışmalar ve görüşmeler esnasında çalışmalara katkısı olan kişi ve kurumların temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu, Bergama Belediyesi Encümeni’nin 5 Aralık 2012 tarihli kararı ile resmen oluşturuldu. Karara göre oluşturulan Danışma Kurulu’nda; Kültür Bakanlığı, İzmir Valiliği ve Alman Arkeoloji Enstitüsü temsilcileri, ICOMOS Türkiye temsilcisi, üniversite temsilcileri, STK temsilcileri ve mahalle muhtarları yer alıyor. KURUL İLK TOPLANTISINI YAPTI Kuruluşunun hemen ardından ilk toplantısını gerçekleştiren Bergama Danışma Kurulu; toplantıda Bergama’nın adaylık dosyası ve yönetim planı hakkındaki gelişmeleri ele aldı. Hazırlıklar kapsamında adaylık taslak dosyası ve UNESCO Dünya Miras Merkezi’nin raporu toplantıda katılımcılar ile paylaşıldı. Rapor hakkında bilgi veren Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Miras Merkezi ve Alan Yönetimi Ofisi Koordinatörü Yaşagül Ekinci; UNESCO’dan gelen raporda, Bergama’nın tarihi ve kültürel dokularının en iyi şekilde korunması için hazırlanan yönetim planının tamamlanması ve kültürel koruma ve yaşatma çalışmalarının takibi için de sistemli bir izleme yönteminin oluşturulması gerektiği konularının ön plana çıktığını belirtti.

Toplantıda, yönetim planı ile ilgili olan çalışmaların Haziran 2013’e kadar tamamlanması ve UNESCO’ya teslim edilmesi yönünde karar alındı. Yönetim planının tamamlanması için ise; Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi tarafından hazırlanan taslakların üyeler tarafından incelenmesi ve görüş ile önerilerinin en kısa sürede iletilmesi kararlaştırıldı.

Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bergama’nın Dünya Miras Kenti olmak için yaptığı başvuru, umuyorum ki kalıcı listeye girmekle sonuçlanacak” dedi.

Danışma Kurulu, Şubat 2013’te tekrar bir araya gelerek gelişmeleri takip edecek .
Kaynak: İHA