Steinbrück’ün Yan Gelirleri Partisine Zarar Veriyor

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı olan Peer Steinbrück’ün yan gelirleri ile ilgili tartışmalar, partiye zarar vermeye başladı.

Sosyal Demokratlar yapılan en Son kamuoyu yoklamasında yüzde 30’a düşerken, Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) anketlerde 2007’den bu yana görmediği yüzde 40’lık orana ulaştı. Böylece popülerliğini Son zamanlarda kaybeden SPD ile CDU arasındaki makas açmış oldu. Son zamanlarda yan gelirleriyle gündeme gelen Steinbrück, kısa zaman önce yaptığı konuşmalar ve konferanslardan toplam 1,2 milyon euro kazandığını kamuoyuyla paylaşmıştı. Anketler, Peer Steinbrück'ün başbakanlık için Angela Merkel ile kıyaslandığında da yenilgiye uğradığının gösteriyor. Halkın yüzde 53’ü Merkel’i seçerken, Steinbrück’ü ise sadece yüzde 36'lık bir kesim destekliyor. CDU-FDP ve SPD-Yeşiller toplam yüzde 44’teHükümetin küçük ortağı Hür Demokratlar (FDP) yüzde 4 civarındaki desteğini artırmayı başaramadı.

Yeşiller Partisi ise 3 puan daha kazanarak yüzde 14’e çıktı. Büyük düşüş yaşayan Sol Parti yüzde 6, Korsanlar Partisi ise yüzde 4'te. Birlik Partileri ile SPD arasında yüzde 10 gibi büyük bir fark görünse de, gelecek yıl koalisyon kurmak isteyen CDU-FDP ve SPD-Yeşiller ikililerine destek başa baş görünüyor. Uzmanlar, CDU ve SPD’den oluşan büyük koalisyon yanı sıra, CDU ve Yeşillerden oluşan bir koalisyonun da gündeme gelebileceğini belirtiyor. Ancak Yeşillerin Eş Başkanı Cem Özdemir’in de ‘Markus Lanz’ adlı programda belirttiği gibi, Yeşiller 2013 yılı seçimleri için sadece SPD’yi koalisyon ortağı olarak düşünüyor .