Prof. Dr. Ortaylı Aydınlılara ‘atatürk’ü Anlattı

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarafından düzenlenen “Atatürk’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Aydınlılara Atatürk’ü anlattı.

Prof. Dr. Ortaylı Aydınlılara ‘atatürk’ü Anlattı
ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde yapılan konferansa Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım ve Halil Canavar, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Belediye Başkanvekili Sümran Ünal, İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, siyesi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle davetliler ve ADÜ öğrencileri katıldı.

ADÜ’lü gençlerin büyük ilgi gösterdiği konferansta “Atatürk”ü anlatan Topkapı Müzesi emekli Müdürü Prof. Dr. Ortaylı, ölümünün 74. yılında Mustafa Kemal Atatürk'ten hala “ebedi önder diye bahsedildiğine işaret eden Prof. Dr. Ortaylı, “Bizim zamanımızda Atatürk için ‘ebedi şef', önder’ sözü ezberletilirdi. Zamanla bunun bir ezber değil, bir realite olduğunu anladık. Hiç bir lider, 74 yıl sonra, günün getirdiği değişikliklere rağmen hala ebedi önder olarak anılmıyorsa, orada durmak lazım. Cumhuriyet tarihi ve Osmanlı İmparatorluğunun son 50 yılını gözden geçirmemiz lazım. Atatürk bir dahiydi. Dahi olan insanlar, sistematik bir eğitim görmedikleri dallarda bile ihtisas sahibi olabilirler. Osmanlı devletinde ileri zabitler yetiştiren Erkanı Harb Mektebi'nde eğitim alan Atatürk’ün, bir kurmay olarak farklı ihtisas alanları vardı. O, tarih ve coğrafyaya hakim olmak fikriyle Dil, Tarih Coğrafya Fakültesini kurdu. İstanbul Üniversitesi’ni de Almanya'dan getirdiği uzmanlarla ihya etti” dedi.

Atatürk'ün Bizans dönemi uzmanı yetiştirmek amacıyla 7 çocuk okuttuğunu söyleyen Prof. Dr. Ortaylı, “Cumhuriyet, Bizans kültürünü sistematik olarak tahrip etmiştir” şeklinde eleştiriler yöneltenlere yanıt olarak cami olarak bir numaralı mabed kabul edilen Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesini örnek gösterdi.

Büyük ilgi gören konferansın sonunda sahneye çıkan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Ortaylı’ya çiçek takdim ederek, teşekkür etti .
Kaynak: İHA