Niğde'nin Konaklı Beldesinde, 1844 Yılında Aziz Vasilius Tarafından Yaptırılan Kilisenin Restorasyonu İçin Proje Çalışmaları Başladı

Niğde'nin Konaklı beldesinde, 1844 yılında Aziz Vasilius tarafından yaptırılan kilisenin restorasyon proje ihalesini kazanan firma, çalışmalara başladı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, tarihi kilise Türkiye ile Yunanistan'ın nüfus değişimini öngören ve 1924 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'na kadar ibadete açık tutuldu.

Mübadelenin ardından ibadete kapatılan kilise, 2000'li yılların başlarına kadar patates deposu olarak kullanıldı. Dönemin Niğde Valisi Refik Arslan Öztürk'ün çabalarıyla depo olmaktan kurtarılan kilisede, 2008 yılında Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetiminde ayin gerçekleştirildi.

Kilisenin restorasyonu için başlatılan çalışmalar kapsamında proje ihalesi tamamlandı. İhaleyi kazanan firma, çalışmalarına başladı.

Konaklı Belediye Başkanı Feridun Bilge, yaptığı açıklamada, 1993 yılından beri beldelerindeki turizm değerlerini tanıtmak için çaba gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

''Hazine arazisi üzerinde bulunan kilise, belediyemize tahsisli. Zaman zaman çevre düzenlemesi ve temizliğini yaptığımız kilisenin onarıma ihtiyacı vardı. İl yöneticilerimizle birlikte bakanlığın da desteğiyle bu yapıyı ayakta tutmak için çalışma başlattık. Kayseri'deki bir mimarlık şirketi, hazırladığı restorasyon projesi ile girdiği ihaleyi kazandı. Önümüzdeki yıl çalışmalara başlanması planlanıyor. Belediye olarak imkanlarımız dahilinde projeye destek vereceğiz. Beldemiz için tarihi önem taşıyan bu yapının turizme kazandırılması, Niğde ve Konaklı'nın tanıtımına büyük fayda sağlayacak. Bu sayece beldemiz turizmden pay alacak.''

Restorasyonu yapacak Çağ Restorasyon Mimarlık firmasının yetkilisi mimar Oktay Çağlıbulanık da, Niğde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün düzenlediği proje ihalesini kazandıklarını, proje çalışmaları tamamlandıktan sonra, uygulama ihalesini alacak firmanın gelecek yıl kilisenin restorasyonuna başlayacağını kaydetti.

Yapıldığı dönemde bölgesinde önemli bir merkez konumundaki kilise, özellikle mübadil torunları Rumların ziyaret ettiği mekanların başında geliyor. Yılın belirli dönemlerinde atalarının yaşadığı toprakları ziyaret eden turistler, kiliseyi de geziyor.

Muhabir: Mustafa Yıldız / İsmail İçer

Yayıncı: Tevfik Işık
Kaynak: AA