Erdoğan: Dünya, Beş Daimi Üyenin İki Dudağının Arasına Bırakılamaz

Endonezya’da düzenlenen Beşinci Bali Demokrasi Forumu’na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sistemini sert bir dille eleştirdi.

“Dünya 5 tane daimi üyenin iki dudağının arasına bırakılamaz. Eğer tüm dünyayı 5 daimi üyenin iki dudağı arasına bırakacak olursak işte burada insanlık her geçen gün kan kaybeder.” diyen Erdoğan, BM'nin tüm insanlığın hukukunu koruyacak, uluslararası toplumu ortak değerler ve adalet temelinde örgütleyecek şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

Bali’de gerçekleştirilen forumun ikinci oturumunda konuşan Başbakan Erdoğan, özellikle Suriye konusu üzerinden uluslararası topluma sert mesajlar yöneltti. Günümüzde küresel düzlemde karşılaşılan birçok sorunun temelinde siyasi ve ekonomik adaletsizliklerin yatttığını vurgulayan Erdoğan, “Bu husus son yıllarda dünyamızda yaşanan çatışmalarda meydana gelen artışı dikkate aldığımızda daha da önem kazanıyor. Günümüzde konvansiyonel nitelikli çatışmalara ilaveten terörizmden organize suçlara, siber tehditlerden nükleer silahların yayılmasına, küresel gıda arzı ve fiyatlarıyla ilgili sıkıntılardan iklim değişikliğine kadar her alanda sorunların niteliği ve boyutu sürekli değişiyor. Bu da bizi etkin ve adil bir küresel sistemi hayata geçirme konusunda daha çok gayret göstermeye yöneltiyor.” dedi.

Bu noktada küresel karar mekanizmalarının bu yeni sorun ve tehditlere karşı çözüm üretebilecek şekilde kendilerini dönüştürüp dönüştüremeyecekleri sorusuyla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Erdoğan, “BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, Somali’de, Myanmar’da, Suriye’de sınavlar veren küresel yapıların, sorunların çözümü karşısında maalesef yetersiz kaldıklarını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında bu kurumların kuruluş nedeni, kuruluş amacı bu değil mi? Bu durum küresel yapıların etkinlik ve meşruiyetlerini her geçen gün daha da aşındırıyor. Üzülerek ifade etmek zorundayım ki BM artık insanlığın geleceğini tehdit eden, umutlarını körelten, korkuları ortadan kaldırabilecek bir liderlik sergileyemiyor. İnsanlığın küresel barışa özleminin sembolü olan bir kurum olarak ortaya çıkan BM'nin, uluslararası meşruiyetin ve adaletin tesisinde daha etkin olması gerekiyor. Dünya, 5 tane daimi üyenin iki dudağının arasına bırakılamaz. Eğer tüm dünyayı 5 daimi üyenin iki dudağı arasına bırakacak olursak işte burada insanlık her geçen gün kan kaybeder.”

"BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VİZYONU VE YAPISI YENİDEN YAPILANDIRILMALI"

Suriye’de ölen insanların sayısının 50 bine ulaştığını belirten Erdoğan, “Sadece benim ülkeme sığınan insan sayısı 110 bini çadır ve konteyner kamplarda, 60 bin de kendi imkanlarıyla evlere göç etmiş durumda. 2,5 milyon insan kendi ülkesinden evlerinden ayrı olarak yaşıyor. Uçaklardan bombalarla insanlar öldürülüyor. BM nerede? BM 5 tane daimi üyenin iki dudağının arasından vereceği karara bağlı. Bunun için biz BM'nin tüm insanlığın hukukunu koruyacak, uluslararası toplumu ortak değerler ve adalet temelinde örgütleyecek şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini savunuyoruz. BM Güvenlik Konseyi’nde tüm insanlığın temsilcilerinin bulunması lazım. Tüm kıtaların temsilcilerinin bulunması lazım. Tüm inanç gruplarının temsilcilerilerinin bulunması lazım. BM'nin hem vizyonu hem de yapısı yenilenmek zorundadır.” şeklinde konuştu.

Suriye rejiminin BM sistemindeki tıkanıklıktan cesaret alarak kendi halkına karşı sürdürdüğü vahşetin, insanlık için bir utanç kaynağı olduğunu sözlerine ekleyen Erdoğan, “Gözlerinizin önünde cereyan eden insanlık dramı karşısında hareketsiz kalmayı, sadece uluslararası dengeler ile açıklamak vicdanları tatmin etmeyeceği gibi bizleri tarih önündeki sorumluluğumuzdan kurtaramaz. Türkiye olarak Suriye'de halkın meşru talep ve beklentileri doğrultusunda tüm etnik ve dini grupların temsil edileceği bir yönetime geçilmesini özellikle arzuluyoruz. Sadece Suriye’de değil, Ortadoğu’da veya dünyanın herhangi bir yerinde insanlar dikta rejimlerinin şiddeti altında acı çekerken, kimse kendi ülkesinde kendi toprağında huzur içinde yaşayamaz. Bu acılar sürerken küresel sistemin işleyebileceğini ve kendi sınırlarında kaygısız bir şekilde demokrasinin nimetlerinden faydalanacağını düşünen varsa büyük bir yanılgı içindedir.” dedi.

Siyasi istikrarsızlık odaklarının küresel güvenliği etkilediği bu sürece ek olarak Soğuk Savaş sonrasında yeni dünya düzeni arayışlarının hala devam ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, “Dünyadaki ekonomik sıklet giderek hızlanan bir şekilde Batı’dan Doğu’ya, Kuzey’den Güney’e doğru kayıyor. Mevcut küresel yapılar ise bu değişime ayak uydurmakta zorlanıyor. İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki küresel ekonomik dengeleri yansıtan kurumların kapsamlı reform sürecinden geçerek günümüzün ekonomik gerçekleri ile uyumlu hale getirilmeleri şarttır.” dedi.

İMF’nin de kapsamlı reform süreinden geçmesi gerektiğine inandığını aktaran Erdoğan, “Kalkınma ile güvenlik arasındaki bağ hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Kitlesel yoksulluk ve yaygın adaletsizlik duygusu dünyadaki en önemli istikrarsızlık unsuru olmaya devam ediyor. Yeni küresel yapılar bu gerçek göz önünde bulundurularak oluşturulmalı.” dedi.