Ülkelerinde Yaşanan Olaylar Nedeniyle Yanlarına Aldıkları Birkaç Parça Eşyayla Türkiye'ye Kaçan Çoğunluğunu Kadın ve Çocukların Oluşturduğu 90 Suriyeli, Altınözü İlçesindeki Bir Camiye Sığındı

Emin Sansar - Suriye'nin birçok kentinde yoğun çatışmalar sürerken, yanlarına aldıkları birkaç parça eşyayla Türkiye'ye kaçan çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yaklaşık 90 Suriyeli, Hatay'da bir camiye sığındı. Binbir güçlükle, hatıralarını geride bırakıp gözü yaşlı bir şekilde savaştan kaçan Suriyelilerin en büyük arzusu bir an önce çadır kente yerleştirilmek.

Suriye'nin İdlip kentine bağlı Derkuş, Azmarin ve Salkin gibi çeşitli kasabalarda yaşayan aileler, ülkelerindeki savaştan kaçarak Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Hacıpaşa beldesine geldi. Buradaki bir camide kalan Suriyelilere, köylüler destek veriyor.

Suriyeli Ramia Biter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 gün önce evlerinin bombalanması nedeniyle Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldığını söyledi.

Ülkesindeki durumun her geçen gün kötüye gittiğini, su bulunmadığını ifade eden Biter, bütün bu olumsuzluklara rağmen evlerini terk etmediklerini, ancak yaşanan bombalama olayından sonra buna mecbur kaldıklarını kaydetti.

4 çocuğuyla Asi Nehri'nden sandalla geçerek Hacıpaşa ilçesine geldiklerini vurgulayan Biter, ''Sağ olsun Türkiye bize kucak açtı ve ülkesine aldı. Ancak yaklaşık 10 gündür burada caminin bir odasında kalıyoruz. Çok şükür burada savaş yok ve huzur ve güven içerisinde ölüm korkusu olmadan uyuyabiliyoruz. Ancak, banyo yapamıyoruz. Bu nedenle sıkıntı yaşıyoruz. Buradaki köy halkı bizlere çok yardımcı oluyor. Allah onlardan razı olsun ama bunlar yeterli değil. Kadın, erkek, çoluk çocuk hep birlikte üst üste kalıyoruz. Çocukların süt, bebek bezi gibi ihtiyaçları var, bunları karşılamakta zorluk çekiyoruz. Kış da geliyor ne yapacağımızı bilmiyoruz'' diye konuştu.

-''Bombardımanda oyun arkadaşlarımı kaybettim''-

Ailesiyle Türkiye sığınan 10 yaşındaki Rim Facer ise ülkelerinde çok kötü olaylar yaşadıklarını, ve korktuklarını söyledi.

Uçakların sürekli köylerini bombaladığını belirten Facer, ''O anı anlatmam çok zor. Ama her yer bombalanıyordu. Olaylarda sürekli oyun oynadığım arkadaşlarımı kaybettim, birçok kişi öldü. Artık dayanamadık ve ailemle Türkiye'ye geldik'' dedi.

Cuma Ahmel ise, camideki odanın kendilerinin yeni yuvası olduğunu, burada savaştan uzak bir şekilde huzurlu şekilde uyuduklarını, ancak bir an önce çadır kente yerleştirilmek istediklerini söyledi.

Yayıncı: İsa Sansar
Kaynak: AA