''Ruhun Dansı'' Adlı Dans Gösterisi İlk Kez Sahne Alacak

Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi Türk Tasavvuf ve Gösteri Sanatları Topluluğu'nun hazırladığı ''Ruhun Dansı'' adlı dans gösterisi ilk kez Afyonkarahisar'da sahne alacak.

Topluluk Genel Sanat Yönetmeni Burhan Kul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gösterinin ana amacının, İslam coğrafyasında tarih boyunca süregelmiş tarikatların gerçekleştirdiği zikirli meclisleri, toplantıları, bir seçki olarak derleyerek, kendine has ahengi içerisinde bir araya getirerek tanıtmak olduğunu söyledi.

Ayinlerin esasını oluşturan Allah'ın birliği fikrini, farklı yorumlar eşliğinde, lahuti bir ortamda izleyicilerin hissetmelerini sağlamayı düşündüklerini ifade eden Kul, şunları kaydetti:

''Bu amaçtan yola çıkarak, İslam dininin çeşitli yorumlarından ortaya çıkan zikir farklılıklarını, şekilselliği aşan bir anlam bütünlüğü ile sunarak insani paylaşımları en üst düzeye çıkarmak ve bunu gerçekleştirirken, kuud ve kıyam ana bölümleri altında, zikirler, ilahiler, kasideler, sema mukabelesi, semah gibi dinsel törenlerin zenginliklerinin iç içe geçmiş ve Hakk'a kavuşma ana teması etrafında bütünleşmiş olduğunu göstermek üzerine kurulu bu sanatsal tören. Tüm gizemli havası ile ilk kez Afyonkarahisar'da yaşanacak. Tüm koreografi ve kostüm tasarımları, özgün ve aslına sadık kalınarak, uzun araştırmalar ile yapılan 'Ruhun Dansı' gösterisi, tüm içeriğiyle bilgilendirici ve tanıtıcı bir rol oynadığı gibi, mistik ve ruhani bir paylaşım ortamı yaratması açısından da ilgi çekici bir performans. 'Ruhun Dansı' Türkiye'de bu içerikte düzenlenen ender gösterilerden bir tanesidir.''

İslam coğrafyasından süregelmiş, tarikatların ayin ve zikirlerinin ana tema olarak alındığı ve sazende, hanende, naathanlar, kasidehanlar, zakirler ve dansçıların oluşturduğu yaklaşık 70 kişiden oluşan ''Ruhun Dansı'' adlı dans gösterisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi'nde yarın ücretsiz olarak sahne alacak.

Muhabir: Ali Kemal Akan

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA