Tarihi Kaya Resimlerine Çelik Koruma

Aydın Valiliği, Beşparmak Dağları'ndaki kaya resimlerini korumak amacıyla mağaraların çevresine çelik ağ sistemi kuracak.

Tarihi Kaya Resimlerine Çelik Koruma
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği’nin (EKODOSD), Cumhurbaşkanlığı, ilgili bakanlıklar ve Aydın Valiliği’ne yaptığı koruma başvurusunun ardından Cumhurbaşkanlığı devreye girdi ve Aydın Valiliği'ne gerekli tedbirlerin alınması doğrultusunda bir yazı gönderdi. Bunun üzerine harekete geçen Aydın Valiliği, Beşparmak Dağları'ndaki doğal ve kültürel varlıkların incelenmesi için Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ile ilgili diğer kurumlara talimat verdi.

Aydın Valiliği’nin talebi doğrultusunda Beşparmak Dağları’nda bulunan tarihsel mirasların korunması amacıyla çalışmaya başlayan Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, başta tarih öncesi kaya resimleri olmak üzere Beşparmak Dağlarındaki tüm arkeolojik bulguları tescil etmeye başladı.

Yaptırılan incelemeler sonucunda alınan kararlar, Aydın Valiliği tarafından EKODOSD’a bir yazıyla bildirildi.

Aydın Valiliği'nin yazısında şöyle denildi: “Beşparmak Dağları’nda (Latmos) bulunan neolotik dönem kaya resimleri, Bizans dönemi kilise resimleri, antik yollar, Milet taş ocağının mevcut durumunun Herakleia-Latmos antik kenti eski kazı başkanı Dr. Anneliese Peschlow ve Mimar Albert Distelrath’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen çalışmada incelendiği, Latmos bölgesindeki kaya resimlerinin bulunduğu mağara ve kaya sığınaklarının da tahribattan korunması için bir proje üzerinde çalışıldığı, hazırlanacak bu projeye göre mağara ve sığınakların çevresinde doğal ortamın estetiğini bozmayacak şekilde, uzaktan fark edilmeyecek ancak yakınına gelindiğinde görülebilecek çelik bir ağ sistemi ile koruma sağlanacağını, detaylı fotoğraf çekimleri ve dijital mikroskop resimlerinin alınmasının yanı sıra, kaya resimlerinin bulunduğu mağara ve kaya sığınaklarından toplam 29 adet taş, kalker tabakası, liken vb. numunesi ve fresklerin bulunduğu kaya kiliselerinden toplam 6 adet sıvı numunesinin alındığı ve bu konudaki çalışmalarını da devam ettirdikleri belirtilmiştir.” Yapılan inceleme sonunda kaya resimlerinin bulunduğu bölgedeki özellikle mağaraların ve bazı kayaların korunması için çelik ağ yapılması kararının çok sevindirici bir gelişme olduğunu açıklayan Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Beşparmak Dağları'nın taş ocakları tarafından tahrip edildiğini söyledi.

Ege Bölgesi'nin bakir coğrafyasındaki çok önemli kaya resimlerinin ve tarihsel mirasın UNESCO’nun Dünya Kültürel Miras Listesi'ne alınmasını arzuladıklarını kaydeden Bahattin Sürücü, “Eğer bu dağlar maden ocaklarına açılırsa, geri dönülmez tahribatlarla karşı karşıya kalacaktır. Dünyada eşi benzeri olmayan tüm bu değerler yok olacaktır. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyoruz. Aydın Valiliği ve Koruma Kurulu tarafından yapılan bu güzel çalışmaların Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca da desteklenerek, önemli doğal ve kültürel değerlerin bulunduğu bu kutsal dağın bir an önce koruma statüsüne kavuşması gerekmektedir. Bakanlığın da bu konuda gerekli duyarlılığı göstereceğini umuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA