Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Türkiye AB üyesi olsaydı Avrupa'nın 2011 yılı ekonomik büyümesi yüzde 1,8 olacaktı'' dedi.

Kayseri Sanayi Odası tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen 2012 Sanayi Gecesi'ne Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda sanayici işadamı katıldı.

Bakan Yazıcı gecede yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçen yıl yüzde 8,5 büyüdüğünü belirterek, ''Avrupa'nın büyüme oranı yüzde 1,5 olarak gerçekleşti. Türkiye 8,5 büyüme oranıyla AB üyesi olsaydı Avrupa'nın 2011 yılı büyümesi 1,8 olacaktı. O kadar da bir katkımız olacaktı'' diye konuştu.

Türkiye'nin ekonomik imkanlarının iyi olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

''Ama bizim en büyük zenginliğimiz Türk milleti olarak kardeşliğimiz. Etnik mensubiyetimiz ne olursa olsun bunlar zenginliğimiz. Dolayısıyla terörist unsurlarla kendisini Kürt, Çerkez, Laz her neyse ifade eden kardeşlerimizi mutlaka ayıralım. Ayırıyoruz, bu konudaki hassasiyetimizi sürdürelim. Elbette ki devletin güvenlik kuvvetleri teröristlere karşı onların anladığı dilden mücadelesini sürdürüyor. Buna devam edecektir. Bu konuda da büyük bir hassasiyet içerisinde olacağınızı umuyorum''

Bakan olduğu ilk dönemde İzmir'de yaşadığı bir olayı anlatan Bakan Yazıcı, Danıştay kararının gecikmesinin getirdiklerini şöyle aktardı:

''2002 yılında Türkiye'nin ihracat rakamı ortada. Alsancak Limanı özelleştirildi. Danıştay tarafından onaylanması gerekiyor. Alan müteşebbis önünü göremediği içinde yatırım yapamıyor. Yasaya göre Danıştay'ın özelleştirmeyle ilgili kararını bir ay içerisinde vermesi gerekir. Hukuk devleti ve yargı denetimi olacak. Ama karar tam 27 ay sonra belli oldu. İşlemler doğrudur denildi. Dünyada ekonomik krizler başladı.

Özelleştirmede değerler düşmüş. O özelleştirme gerçekleşmedi. Türkiye 1 milyar dolar zarara uğradı. Türkiye'de bunu yaşadık''

-Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç-

Gecede konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da bir günlük ziyaretinde, Kayseri'deki ahengi, birlik ve beraberliği ile şehirleşme kültürünün daha ileri seviyede olduğunu gördüğünü vurguladı.

Bakan Kılıç, ''Kayseri Anadolu'da lokomotif bir şehir durumunda. Kayseri modelleri ile başarılı projelere imza attık. Bakanlık olarak 23 stadyum yapıyoruz. Kayseri'de atılan ilk adımı biz sürdürüyor ve devam ettiriyoruz. Bunların bazıları belediyelerle devam ediyor, bazılarını ise TOKİ ile yapıyoruz. Bazılarında da yatırım şirketleri ile yapıyoruz. Bu Kayseri'nin haklı gururudur'' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından KAYSO Meclis Başkanı Nurettin Okandan ve KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Bakan Yazıcı ile Bakan Kılıç'a katılımlarından dolayı porselen vazo takdim etti.

Bakan Yazıcı ve Kılıç da İstanbul Sanayi Odası ilk 500 büyük sanayi kuruluşu anketinde yer alan Kayserili firmalara plaket verdi.

Muhabir: Musa Özyürek / İsmail İçer

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA