Enerji Bakanı Yıldız Hakkındaki Gensoru Önergesinin Gündeme Alınması Reddedildi

CHP’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’da CHP’nin, Enerji Bakanı Yıldız hakkında, ‘Bakanlığın düzenlemiş olduğu ihalelerde cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve katılmak ile rüşvet almak ve vermek suçlarından hüküm giymiş olan, kamu ihalelerine katılma yeterliğine dahi sahip olmayan kişilere, devlet eliyle yapılması gereken bor tuzlarının aranması ve işletilmesine ilişkin ihalelerin kanuna aykırı biçimde verilmesi’ gerekçesiyle verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmaması oylandı.

Yapılan oylama sonucu gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.

Bakan Yıldız, gensoru görüşmelerinde yaptığı konuşmada, gensorunun hiçbir araştırma yapmadan, ilgili kanun ve dokumanlar okunmadan hazırlandığını belirterek, iddia edildiği gibi ETİ Maden’in yasaklı bir firmaya ihale verdiği iddiasının doğru olmadığını, firmaların yasaklı olmadığını dağıtacağı belgelerle kanıtladığını söyledi.

İhaleyi sürecindeki tüm iş ve işlemlerin mevzuata uygun tamamlandığını belirten Yıldız, “Mesneti olmayan bir iddiayı araştırma yapma gereği duymadan gensoruya alet olmasını üzüntüyle karşıladım. Bu iş ortaklığını oluşturan şirketler ihaleye girmekten yasaklanmış değildir. Yasaklı hiçbir firma hiçbir ihaleye alınmamıştır. Bu şirketle alakalı bazı yetkililer hakkında açılan kamu davası vardır ve haklarında hüküm verilmiştir. Fakat hakkında hüküm verilen şirket yetkilileri şirket ortağı değildir. Yüzde 51’den fazla hisseye sahip olanlar için bu geçerlidir” dedi.

Bakan Yıldız, CHP içinde gensoruya imza atmayan milletvekilleri olduğunu belirtti.

Bunun üzerine CHP sıralarından ‘isim ver’ sesleri yükseldi. Yıldız ise, “Bana güvendiği için söyledi, isim vermem” karşılığını verdi.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Genel Kurul’a oturmayan bakanların da Enerji Bakanı Yıldız’ı aklamaktan kaçındıkları anlamının çıkartılabileceğini söyledi.

Hamzaçebi’ye cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise, bakanların vekaletle oy kullanmak üzere arkadaşlarına yetki verdiğini söyledi.

Gensoruyu veren CHP’li Aykut Erdoğdu ise, firmaları ihaleden yasaklaması gerekenin Enerji Bakanlığı olduğunu, bakanlık yasaklama kararını vermediği için firmaların yasaklı görünmediğini belirtti.

Erdoğdu, “2840 sayılı yasa gereği bor madenleri devlet eliyle işletilmesi gerekirken, işletilmemektedir ve KİK kanuna aykırı olarak bir ihaleye ihale verilmiştir. Bu konuda sorularımıza cevaplarımızı alamadım” dedi

Kaynak: İHA