Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreteri Makbul Açıklaması

Filistin Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreteri Emin Makbul, Hamas ile uzlaşmaya her zamankinden daha yakın olduklarını açıkladı.

Makbul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail'in Gazze saldırısının daha ilk günlerinde Hamas ve İslami Cihad hareketleri ile Fetih arasında toplantı çağrısı yaptığını hatırlatarak, Filistinli grupların Aralık ayı başında Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geleceğini söyledi.

İsrail'in son Gazze saldırısı karşısında Filistin'in elde ettiği zaferin, BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü kazanmasıyla pekişeceğini vurgulayan Makbul, ''Filistinli bütün taraflar ve gruplar, uzlaşmanın sağlanması konusunda geçmişte hiç olmadığı kadar istekli'' diye konuştu.

Filistin yönetiminin daha önce üzerinde anlaşma sağlanan konulara bağlı olduğunu vurgulayan Makbul, Filistin halkının tüm haklarını elde etmek için direnmeye ve mücadele etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

-''Gazze saldırısında 26 Fetih üyesi öldü''-

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılara karşı Fetih üyelerinin de aktif olarak mücadele verdiğini, İsrail hedeflerini vuran El-Aksa Şehitleri Tugayları'nın Fetih kadrolarından olduğunu belirten Makbul, ayrıca İsrail'in Gazze saldırıları sırasında 36'dan fazla Fetih üyesinin öldüğünü söyledi.

Tıkanan Ortadoğu barış görüşmeleri konusuna da değinen Genel Sekreter Makbul, İsrail'in yeni yerleşim birimleri inşa etmekten vazgeçmesi ve 1967 sınırları içinde Filistin devletini tanıması halinde; Filistin yönetiminin İsrail ile görüşmelere yeniden başlamasının mümkün olacağını söyledi.

-''Türkiye Filistin'in yanında''-

Türk hükümeti ve halkının Filistin davasına verdiği desteği takdirle karşıladıklarını belirten Genel Sekreter, her anlamda Filistin'in yanında yer alan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, Başbakanına ve halkına şükranlarını dile getirdi.

Hamas ve Fetih hareketleri arasında geçen Mayıs ayının 20'sinde Kahire'de yapılan görüşmelerde, milli mutabakat hükümeti kurulması ve Gazze'deki seçmen kütüklerinin Merkezi Seçim Kurulu tarafından güncelleştirilmesi konusunda anlaşma sağlanmıştı.

Ancak, Batı Şeria'da Hamas üyelerine yönelik tutuklamaların devam etmesini gerekçe gösteren Hamas'ın, Gazze'deki seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesini durdurması üzerine anlaşma kesintiye uğramıştı.

Muhabir: Mustafa Habbuş / Meryem Kasım / Mekki Arvas

Yayıncı: Eşref Fahri
Kaynak: AA