Chp Grup Başkanvekili Hamzaçebi’nın Basın Toplantısı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Sayıştay'ın kamu harcamalarına ilişkin 2010 ve 2011 raporunu TBMM'ye göndermemesini eleştirerek, "Bütçe hakkına darbe vurulmuştur.

Başbakan Kanuni’ye sahip çıkıyor. Ben Abdüaziz’in bir fermanla TBMM’ye fermanla gelen bütçe hakkına sahip çıkmasını da tavsiye ediyorum" dedi.

Hamzaçebi, TBMM’de konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Sayıştay’ın TBMM kamu harcamalarının usulüne uygun yapılıp yapılmadığın denetleyen bir kurum olduğunu anımsatan Hamzaçebi, Sayıştay’ın yeni kanunu öne sürerek 2010 yılı harcamaları denetlemediği, 2011 yılında ise Torba Yasa ile yetkilerinin kısıtlandığını ileri sürerek yine hazırladıkları 132 adet raporu Meclis’e göndermediğini söyledi.

Hamzaçebi, torba yasanın daha sonra çıktığını ve önceki dönemleri kapsamayacağını söyledi.

Bu nedenle 2012 yılında yapılan bütçe görüşmelerinin temelsiz olduğunu söyleyen Hamzaçebi şunları söyledi: “Milletin bütçe hakkı elinden alınmıştır. 12 Eylül darbesini yapan komutanlar bile kendi döneminde yapılan harcamayı bile Sayıştay denetimi dışına bırakmayı düşünmemişlerdir. Bu ilk kez yaşanıyor. Bütçe hakkı milletin, parlamentonun elinden alınmıştır, bütçeye hakkına darbe vurulmuştur. Sayıştay 1862 yılında 1. Abdülaziz’in fermanı ile kurulmuştu. Sayın Başbakan bugünlerde Muhteşem Yüzyıl dizisi nedeniyle, Kanunu Sultan Süleyman’a sahip çıkan, onun yanlış tanıtıldığı yönelik değerlendirmeler yapıyor. Kanuni’ye sahip çıkıyor. Ben Abdüaziz’in bir fermanla TBMM’ye fermanla gelen bütçe hakkına sahip çıkmasını tavsiye ediyorum. Bütçe hakkında darbe vurmaya Sayın Başbakan’ın hakkı yoktur. CHP olarak bu şekilde böyle bir bütçe görüşmesini anlamlı olmadığını düşünüyoruz. Meclis’in elinden alınan bu denetim yetkisini CHP TBMM grubu olarak biz üstleneceğiz. Bugün Sayıştay Başkanlığı bilgi edinme kanunun çerçevesinde başvuru yapacağım, 132 raporu isteyeceğim. Bu raporlar üzerine grubumuz tarafından bir komisyon oluşturulacak ve milletin gözünden, parlamentonun gözünden hangi yolsuzluklar kaçırılmıştır, bunları biz edeceğiz. Bunları da kamuoyu ile paylaşacağız.” Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, bir soru üzerine, “Sayıştay bu raporları bana vermemezlik yapamaz. Bizim yapacağımız denetimi biz, milletle paylaşacağız. Bu denetimi CHP grubu kendi yapacağı denetimin sonucunu milletimizle paylaşacaktır. O raporlar TBMM’ye gelmiyorsa biz bunu milletimizle paylaşmanın yollarını bulacağız. Bunu mutlaka yapacağız” dedi.

‘Anadilde savunma hakkına CHP olarak yaklaşımımız nedir?’ yönündeki soruya Hamzaçebi, “Bizim bu konudaki görüşümüz gayet açık bir şekilde Genel Başkanımız tarafından ifade edilmiştir. Yine bu görüş çerçevesinde komisyon arkadaşlarımız da görüşlerini ifade etmiştir. Elbette farklı görüşler ve düşünceler olabilir. Bu demokrasini gereğidir. Ancak bizim resmi görüşümüz Genel Başkanımız ve komisyon üyeleri tarafından açıklanmıştır. Bunun dışında herhangi bir görüşümüz yoktur” yanıtı verdi.

‘2013 yılı bütçesinde bir eylem yapacak mısınız?’ yönündeki soruya Hamçaçebi, “Hayır. Bütçe görüşmeleri bir eylem yeri değildir. Bütçede ile görüşlerimizi TBMM kürsüsünden söyleyeceğiz” karşılığını verdi.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu raporunda MASAK tarafından gönderilen darbeci komutanların mal varlıklarına ilişkin astronomik rakamların yer aldığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Hamzaçebi, basında yer alan haberlerin doğru olmadığı yönünde kendisine bilgi geldiğini söyledi.

Hamzaçebi, komutan yakınlarının böyle bir mal varlıklarının olmadığını söylediklerini belirterek, bazı adreslerin yanlış yazıldığını belirterek, “Bu raporun sağlığı konusunda emin değilim” dedi.

Bir soru üzerine Hamzaçebi, ticari sır ve devlet sırrı kavramlarının yeniden gözden geçirilebileceğini, devlet sırrı kapsamında yasadışı olayların olmayacağını ifade etti.

‘BDP’li vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezlekelerin TBMM Genel Kurulu’na geldiğinde CHP olarak tavrınız ne olacak?’ yönündeki soru üzerine Hamzaçebi şunları söyledi: “Sayın Başbakan bir süredir terör örgütü mensupları ile kucaklayan BDP’lilerin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin mesajlar veriyordu. Konuyu Sayın Başbakan’ın çizdiği çerçeveden tartışmayı doğru bulmuyorum. Biraz daha geniş bakalım. Bir süredir terör olayları durdu. Öcalan’ın talebiyle açlık grevleri durduruldu. Bu sürece paralel olarak Sayın Başbakan bir takım adımlar atıyor.” Başbakan Erdoğan’ın ‘Valileri seçimle gelmesini tartışalım’ sözlerini eleştiren Hamzaçebi, “Kamuoyunun yeterince ilgisini çekmedi. Aslında Sayın Başbakan’ın dediği federasyonu tartışalım. Konjonktürün uygun olmadığı için federasyonu tartışalım demiyor. Başbakan milletin tepkisini dengelemek amacıyla şimdi de BDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılmasını gündeme getirmiştir. Niyet diğer adımların üzerini örtmektir. Tıpkı Muhteşem Yüzyıl tartışmasıyla bazı konuları ikinci plana atmak gibi” diye konuştu

CHP olarak dokunulmazlık konusunda görüşlerinin açık ve net olduğunu belirten Hamzaçebi, dokunulmazlıkların ifade özgürlüğüne indirgenmesi gerektiğini söyledi.

TBMM’de 868 vekil hakkında fezleke olduğun belirten Hamzaçebi, bütün dokunulmazlık dosyalarının Karma Komisyona indirilmesini istedi

Kaynak: İHA