Araştırmaya Göre, Son Bir Yılda Türk Aile Şirketlerinin Yüzde 81'inin Satışları Artarken Bu Oran Küresel Düzeyde Yüzde 65 Olarak Gerçekleşti

PwC'nin gerçekleştirdiği 2012 Küresel Aile Şirketleri Araştırmasına göre, son bir yılda Türk aile şirketlerinin yüzde 81'inin satışları artarken bu oran küresel düzeyde yüzde 65 olarak gerçekleşti.

PwC, ''2012 Küresel Aile Şirketleri - 21 Yüzyılın Vazgeçilmez İş Modeli'' başlıklı araştırmasında, artan satışlarıyla ve agresif beş yıllık büyüme planlarıyla aile şirketlerini küresel ekonominin ''isimsiz kahramanları'' olarak tanımlıyor.

PwC tarafından gerçekleştirilen 2012 Küresel Aile Şirketleri Araştırması'nın Sonuçlarına göre, Türk aile şirketlerinin yüzde 81'i geçen yıl içerisinde satışlarında büyüme yaşarken, bu oran küresel düzeyde yüzde 65 olarak gerçekleşti. Türk aile şirketlerinin yüzde 12'si gelecek beş yıl içerisinde hızlı ve agresif bir biçimde büyümeyi planlıyor. Öte yandan Türkiye'deki aile şirketlerinin yüzde 78'i istikrarlı büyüme beklerken bu oran küresel düzeyde yüzde 69 oluyor.

Türk yöneticiler en temel zorlukları değerlendirdiklerinde ilk üç dış unsur olarak piyasa şartları yüzde 37, hükümet politikaları yüzde 34 ve dış pazarlardaki zorluklar yüzde 28 sıralanıyor. Endişe uyandıran noktalardan biri olan dış pazarlardaki zorluklar 2010 yılının Sonucu olan yüzde 38 oranına göre ciddi bir düşüş gösteriyor. Bu da Türk aile şirketlerinin uluslararası piyasalara açılma konusundaki kendilerine güveninin önemli bir kanıtı olduğu belirtiliyor.

Küresel düzeyde, beceri sahibi kişilerin işe alımı gün geçtikçe önem kazanan bir konu haline geldiği ifade edilirken,Türkiye'de bu konu 2010 yılındaki yüzde 44 oranından yüzde 23'e gerilemiş olsa da Türk aile şirketleri için en büyük dahili endişe kaynağı olmayı hala sürdürüyor.

Küresel katılımcıların yüzde 38'i hükümetin kendilerine gereken değeri vermediğini düşünürken, Türk aile şirketleri bu konuya çok daha olumlu yaklaşıyor ve hükümetin kendilerine verdiği önem konusunda yüzde 41 gibi bir oran görülüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen PwC Küresel Aile Şirketi Hizmetleri Lideri Eric Andrew, ''Aile şirketleri Türkiye ekonomisi için hayati öneme sahip ve iş hayatının ayrılmaz bir parçası. Bu nedenle Türkiye'de aile şirketlerinin büyüdüğünü ve geliştiğini görmek harika. Türkiye'de satış gelirlerinin düzeyi çok umut verici. Türk aile şirketlerinin yüzde 81'i geçtiğimiz yıl satışlarda artış yaşandığını söyledi, bu oran dünya genelinde yüzde 65. Mevcut ekonomik ortamda bütün iş alanlarında bazı zorluklar söz konusu ancak Türk şirketlerinin 2010 yılına göre 2012 yılında belirgin bir şekilde daha az endişeli olduklarını görüyoruz. Türkiye'deki aile şirketleri azimli, başarılı, kendine güvenli ve ekonomik kriz etkilerinin azalması ile güçlerinin büyüklüğünün de farkına varmaya başladılar.''

Türkiye Sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Aile Şirketi Hizmetleri Direktörü Mehmet Karakurt ise aile şirketlerinin bu ölçüde yerel ekonomiye canlılık kattığı ve iş hayatına etkisinin yüksek olduğu ülke sayısının sayılı olduğunu belirterek, ''Araştırmamız gösteriyor ki Türk aile şirketleri geçtiğimiz zor dönemi başarıyla geçirmişler ve gelecek için de kendilerine güveniyor. Atlattıkları ekonomik krizin ardından kendi güçlerinin farkına daha çok varmaya başladılar. Artık Türk aile şirketleri dünyanın önde gelen şirketleriyle rekabet edebiliyor hatta yeri geliyor onları kendi bünyelerine katmaktan çekinmiyorlar. Şu sıralar çok duyduğumuz gibi; 'Türkler her yerde'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Ali Bayaslan
Kaynak: AA