Küresel Piyasalarda Risk İştahı Olumlu Verilere Karşın Azalıyor

Küresel piyasalarda risk iştahının, açıklanan makroekonomik verilerin ekonomik aktivitede iyileşmeye işaret etmesine karşın ABD'deki ''mali uçurum'' riskinin devam etmesiyle azaldığı görülüyor.

Dün ABD'de açıklanan tüketici güven endeksi ve dayanıklı tüketim malları verisinin beklentilerden iyi gelmesine rağmen ''mali uçurum'' tartışmalarıyla ilgili olarak kafa karıştıran açıklamaların devam etmesiyle 10 yıllık tahvillerin faizi gerilerken Dow Jones endeksi yüzde 0,69 oranında değer kaybetti.

Bugüne gelindiğinde ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Arjantin'in uzun vadeli kredi notunu ''B'' den temerrüt seviyesinin bir üst kademesi olan ''CC''ye düşürmesinin ardından başta Asya hisse senedi piyasaları olmak üzere genel olarak negatif havanın hakim olduğu görülüyor. Şu dakikalarda Tokyo borsasında Nikkei 225 endeksi yüzde 1,22 oranında değer kaybederken Hong Kong'da Hang Seng endeksi de önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 1 geriledi.

Avro/dolar paritesi risk iştahının azalmasının ardından dün akşam saatlerinde işlem gördüğü 1,2950 seviyelerinden şu dakikalarda 1,2910'a kadar gerilerken altının onsu da 1.750 dolar direncinden gelen satışlarla 1.738 dolara geriledi.

Yurtiçinde ise İMKB 100 endeksi dün ikinci seans ortalarına kadar yükseliş isteğini koruyarak 72.608 puana kadar yükseldikten sonra, GE'nin, 39 milyon lotluk Garanti Bankası hisselerini satmak için MKK'ya kayda alınması yönündeki başvurusunun ardından başta banka hisseleri öncülüğünde sert satış baskıları görüldü ve endeks günü 72.000 puanın hemen altında kapattı.

Analistler küresel piyasalarda özellikle ABD'deki ''mali uçurum'' riski nedeniyle risk iştahının azaldığını, dolayısıyla ABD'de konuyla ilgili yapılan haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.00 Avro Bölgesi ekim ayı M3 para arzı

14.00 ABD, MBA 23 kasım Mortgage onayları

15.00 Almanya, kasım ayı TÜFE

17.00 ABD, ekim ayı birinci el konut satışları

21.00 ABD, Fed Bej Kitap

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Ali Bayaslan
Kaynak: AA