Beylikdüzü’nde Endülüs Güneşi

Beylikdüzü, İslamiyet’i benimseyerek İspanya’da yıllarca hüküm süren olan Endülüs Emevi Devleti’ni konu alan fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı.

Endülüs Emevi devletini anlatan akademisyenler, devletin bir hoşgörü devleti olduğunu söyledi.

Beylikdüzü Belediyesi ve Fatih Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı işbirliğiyle “Batmayan Güneş Endülüs” sergisi ve paneli, Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Beylikdüzü Belediyesi ve Fatih Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı işbirliğinde gerçekleştirilen “Batmayan Güneş Endülüs” sergisi, Avrupa’da yıllarca hüküm sürmüş İslamiyet’i kabul eden Endülüs Emevi Devleti’ni konu alan fotoğraf sergisiyle bir döneme ışık tuttu.

İspanya’daki Endülüs Emevi Devleti’ne ait tarihi eserlerin unutulmaması için çekilen fotoğraf sergisi, Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Prof. Dr. İlhan Özkeçeci, Prof. Dr. Cevdet Meriç, Doç. Dr. Mehmet Gümüşkılıç, Doç. Dr Hüseyin Özcan, öğretim görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sergiye ev sahipliği yaptıkları için memnuniyetini dile getiren Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, “Beylikdüzü Kültür Merkezi’miz açıldığı günden bu yana kültürde, sanatta gerçekten ufuk açmak ve belki de yeterince farkında olamadığımız kültürel derinliklerimizi günümüz insanına tanıtmak amacıyla bu ve buna benzer etkinliklere ev sahipliği yapacaktır” dedi.

Panelin oturum başkanlığını yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, “İspanya’ya gittik. Emevi Devleti’ne ait bir takım eserler gördük. Gerçekten çok etkileyiciydi” dedi.

Eserler hakkında bilgi veren Açıkgenç, “Oradaki eserler Arapça yazılmış ve hiçbir dile çevrilmemişti. Endülüs Devletinden kalan eserleri okuyanlar ise, böyle bir olaydan çok memnun oldukları söylenemezdi. Endülüs’te yaşayan düşünürler ise buna karşılık, ‘bilim adamı olabilmek için Arapça bilmek şart’ derlerdi. Bunu günümüze uyarlarsak ‘bilim adamı olabilmek için İngilizce şart’ demek lazım her halde” şeklinde konuştu.

HOŞGÖRÜ DEVLETİ ENDÜLÜS Endülüs Devleti’nin 711 yılında Müslüman, 1492’ye kadar Müslümanların elinde olduğunu belirten Fatih Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Gümüşkılıç, “O dönemde Müslüman, Hıristiyan ve Museviler bir arada yaşıyordu. Günümüze kadar gelen bilgilerde ise bir farklı dinden insanların bir arada yaşamasına rağmen ne kadar özgür ve ne kadar saygı çerçevesinde bir hayat sürdükleri yadsınamaz” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Sanat Tasarımı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Özkeçeci ise, Endülüs, Türk milletinin köklerini miraslarını daha yakından tanıması için İspanyaya gidilmesi ve o tarihi bizzat yaşanması gerektiğini söyledi.

Orada olabildiğince kültür değerlerini yakından tanıma fırsatı bulunulacağını belirtti.

Dr. İlhan Özkeçeci, “Ne kadar gezip gördüğümüz yerleri anlatsak da hiçbir şey yaşanmış topraklarda ki görülen şeylerden daha fazlası kadar değildir” dedi.

İspanya’ya Endülüs Emevi Devleti’nden kalma tarihi kalıntıları görmek için gittiklerini belirten Fatih Üniversitesi Türk Dili Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Özcan, “800 yıl İstanbul devleti İspanya’da hüküm sürmüş. Dünyadaki özellikle batıdaki, bilimin temeli orada atılmış. Birçok bilim adamları, Endülüsler’den aldıkları ilhamla batıdaki gelişmeleri sürdürmüştür. Yine medeniyet olarak Endülüs medeniyeti İslam zirvesi medeniyeti olarak orada yaşamıştır. Buna örnek vermek gerekirse El Hamra Sarayı bunlardan bir tanesidir” ifadelerini kullandı. Hüseyin Özcan, gezdikleri yerde en çok üzüldükleri olayların Müslüman mezarlarının tahrip edilmesi ve camilerin kiliseye çevrilmesi olduğunu da belirtti.

Kaynak: İHA