Kilis'te Bir Çok Kişi, Ülkelerindeki Olaylardan Kaçarak Kente Yerleşen Suriyelilerle Daha İyi İletişim Kurmak İçin Arapça Öğrenmeye Çalışıyor

Kemal Karagöz - Ahmet Ekinci - Kilis'te bir çok kişi, ülkelerindeki olaylardan kaçarak kente yerleşen Suriyelilerle daha iyi iletişim kurmak için Arapça öğrenmeye çalışıyor.

Çeşitli internet siteleri ve kaynak eserler aracılığıyla Arapça öğrenmeye çalışan kimi esnaf ve vatandaşlar, Suriyelilerle aralarındaki iletişim sıkıntısını bu yolla çözmeyi hedefliyor.

Arapça öğrenmeye çalışan cep telefonu bayi Abdülkadir Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye sınırında yaşamalarına rağmen bu zamana kadar Arapça öğrenmemenin sıkıntısını yaşadıklarını ifade etti.

Arapça öğrenmelerinin Suriyeli müşterilere daha iyi hizmet vermek adına yararlı olacağını düşündüğünü dile getiren Akçay, internet üzerinden belirli sitelerin çevirilerini kullanarak Arapça öğrenmeye çalıştığını söyledi.

Bazı standartlaşmış kelimeleri tam olarak öğrendiğini, farklı kelimeleri de ezberlemeye çalıştığını aktaran Akçay, ''Şuanda Suriyeli sığınmacılarla aramızda iletişim kopukluğu yaşanıyor. Esnaf olarak mesleğimizle ilgili Arapça öğrenmeye çalışıyoruz'' dedi.

-''Ticari ilişkilerde sıkıntı oluşturuyor''

Kilisli esnaf Durmuş Gözalan da ülkelerindeki olaylardan kaçarak Kilis'e yerleşen Suriyeli sığınmacılara daha iyi hizmet verebilmek için dükkanının vitrinine Arapça yazılı ilan astığını belirtti.

Kent merkezindeki Suriyeli sığınmacılarla iletişim kopukluğundan dolayı ticari ilişkilerde sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Gözalan, ''Vitrinlerimizde Arapça yazılı broşürlerimiz var. Ancak bu şekilde Suriyeli müşterilerimizi dükkanımıza çekebiliyoruz. Bu şekilde müşterilerimizi memnun edebiliyoruz'' dedi.

Gözalan, Suriyelilerden Arapça öğrenmeye, onların da Türkçe öğrenmeye çalıştıklarını anlattı.

Suriyeliler de kentte iletişim sorunu yaşadıklarını, Türk halkıyla anlaşabilmek için yanlarında Türkçe sözlük bulundurduklarını belirten kimi Suriyeliler, bir an önce dil sorununu aşmak istediklerini ifade etti.

Türk halkını ve özellikle Kilis halkını çok sevdiklerini dile getiren Suriyeliler, dil sorununu aşarak, iletişim kopukluğunu gidermek istediklerini vurguladı.

Yayıncı: İsmail Fidan
Kaynak: AA