Güneydoğulu İş Adamları İş Geliştirme Platformunda Biraraya Gelecek

Şanlıurfa Girişimci İşadamları Derneği (ŞUGİAD) ve Mardin İşadamları Derneği (MARİAD) bölge ekonomisini canlandırmak için ‘Güneydoğu Anadolu İş Geliştirme Platformu’nu oluşturmak için ilk adımı attı.

ŞUGİAD Başkanı Mehmet Öksüzoğlu, bölge illerini kapsayan, GÜNSİAF üyesi derneklerin katılımının da sağlanacağı yeni oluşum ile hem ekonomik hem siyasi hem de sosyal açıdan bölgenin basamak atlayacağını umduğunu belirtti.

Öksüzoğlu, şahsi beklentiler içinde olmadan hareket edeceklerini kaydetti.

Bölge illerinin ortak kaderi paylaştığını söyleyen Başkan Öksüzoğlu, “Tarihi ve kültürel ortaklığımız var. Bölge illeri arasında çekişme olmadan, gücümüzün farkına vararak ortak hareket edip birlikte kalkınabiliriz.” diye konuştu.

Bölgeye, diğer illerden yatırımcıların çekilmesi için de girişimlerde bulunulması gerektiğini ifade eden Başkan Öksüzoğlu, “Şanlıurfa OSB’deki her 100 fabrikadan 95’i yerli. Diğer 5’i yabancı. Bu sayıyı artırmalıyız. Ayrıca, buralarda kazanıp diğer illere yatırım yapan sanayicimizin de memleketlerine dönmelerini sağlamalayız.” dedi.

‘BÖLGEDEKİ BAKİR VE KIRAÇ ARAZİLERDE SERACILIK YAPILABİLİR’MARİAD Başkanı Ali Babaoğlu da platform çerçevesinde, bir veya iki proje üzerinde ciddi manada fikir alışverişi yapıp, bunun eylem planının oluşturulması gerektiğini belirtti.

Babaoğlu, bölgenin tarım ve hayvancılık konusunda çok önemli olduğunu söyledi.

Şimdiye kadar bunun çok doğru bir noktada kullanılamadığını ifade eden Başkan Babaoğlu, “Kıraç araziler oldukça fazla. Mardin Ovası var ama kıraç tarafı da bakir. İşlemeye hazır. Bölgede seracılık çok kullanılan bir sektör değil. Bu süreç içerisinde seracılığı önplana çıkarabiliriz. Avrupa’nın bir çok ülkesine ve Çin’e sürdürülebilir kalkınma ile alakalı seyehatlerde bulunduk. Şu anda gördüğümüz yapı, iki şık seracılığın özendirilmesi gerektiği yönünde. Birincisi örtü altı besicilik, ikincisi ise sanayi tipi seracılıktır. Bu bölgeki doğalgaz geçiş hatları üzerindeki meralar tespit edilerek, üzerlerine organize sanayi bölgesi tipi seralar kurdurulabilir. Bu bölgenin ortasına da doğalgaz ile enerji santrali yaptırıp, verdiği buharı seralara aktarabiliriz. Elektrikte bölgenin ihtiyacını karşılayabilir. Ayrıca, insanların yapacak bir işi olursa ailesini daha refah yaşatabilir. Bunun da teröre büyük darbe olacağını düşünüyorum.” diye önerilerde bulundu.ŞUGİAD ve MARİAD yönetim kurulu üyelerinin de görüş beyan ettiği toplantı sonunda ‘Güneydoğu Anadolu İş Geliştirme Platformu’nun daha da olgunlaştırılması adına, bölge illerindeki GÜNSİAF üyesi derneklerin de katılımı ile tekrar bir araya gelinmesi kararlaştırıldı. Daha sonra, ŞUGİAD Başkanı Mehmet Öksüzoğlu, MARİAD Başkanı Ali Babaoğlu’na günün anısına Şanlıurfa’ya has mırra kahve takımı hediye etti.