Askon Konya Şubesi “konya İş Geliştirmeleri Toplantısı” Yapıldı

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi “Konya İş Geliştirmeleri Toplantısı” ASKON Genel Başkan Yardımcısı Sami Bektaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Askon Konya Şubesi “konya İş Geliştirmeleri Toplantısı” Yapıldı
ASKON Genel Başkan Yardımcısı Sami Bektaş’ın öncülüğünde gerçekleşen ve iki gün süren toplantında 25 iş adamanı Konyalı üretici ve sanayici iş adamları ile ikili iş görüşmeler gerçekleştirildi.

Toplantıda Konya’nın sorunlarına değinen Bektaş, “ASKON olarak, yaptığımız faaliyetlerin özü; küresel ve ulusal anlamda ekonomi okumaları yapmak ve bunun detay anlamını üyelerimizle, çevremizle paylaşmak, özellikle büyük bir sinerji oluşumunu sağlanmaktır. Yıl içine yayılmış tüm faaliyetlerimizin ruhu budur. Bugün de bunun için Konya’dayız. Ekonominin doğru anlaşılması, doğru değerlendirilmesi ve daha iyi bir gelecek için doğru önerilerin oluşturulması, bizim kendimize biçtiğimiz bir görevdir. Bunun için hemen her zaman ekonomi yönetimi ile diğer ekonomik yapılarla, üniversiteler ve uluslararası kuruluşlarla temas halinde olmaya ve doğruların işimize rehber olması için çaba göstermeye devam ediyoruz” dedi.

“EKONOMİYE HENÜZ BİR KARAKTER KAZANDIRAMADIK”

Ekonomik gelişmelerle ilgili olarak, kısa bir değerlendirmede yapan Bektaş, “2012’nin son çeyreğine girdiğimiz şu günlerde, küresel ekonomide ciddi sıkıntılar, ciddi riskler yaşanmaktadır. Ancak ülkemiz, göreceli olarak bu sıkıntılardan uzak bir noktada görülmektedir. Bunu büyük ölçekte 2001 krizi ardından ödediğimiz büyük bedele ve onun ardından gelen tek parti iktidarının tutumuna borçluyuz. Hiç şüphesiz 2008’e kadar devam eden küresel anlamdaki genel yükseliş trendinin bize de çok yardımcı olduğu bir gerçektir. Kamunun makro rakamlarının ve parametrelerinin iyi gözüküyor olması, hiç şüphesiz biz özel sektör için son derece önemlidir. Zira şunu çok iyi biliyoruz ki, kamuya rağmen özel sektörde sürdürülebilir iyi bir ekonomik performans göstermek söz konusu bile değildir. Ancak bu durum, ekonomimizin risklerden vareste bir düzleme yerleştiği anlamına gelmiyor. Ayrıca henüz ekonomimize bir karakter kazandıramadık. Türk ekonomisi dendiğinde akla gelen ilk üç şey nedir dense, dünya çapında bir cevabınız oluşmuyor. Kamusu ile özel sektörü ile mevcut şartlarımızı çok daha iyi değerlendirip, iyi analizler yaparak ekonomiyi çok daha iyi noktalara ulaştırmamız gereken kritik bir eşikteyiz. Bu eşiğin tuzaklarla dolu olduğunu unutmamak gerekir” şeklinde konuştu.

“SERBEST BÖLGE BİR AN ÖNCE KURULMALI”

Konya kalkınma programının bir zincir şeklinde ele alınması ve yatırımların buna göre gerçekleşmesi önemine vurgu yapan Bektaş, “Konya’ya serbest bölge bir an önce kurulmalıdır. Savunma sanayi konusunda Konya’ya gerekli yatırımlar yapılmalıdır, Konya Lojistik köy çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir” dedi.

Konya’nın Türkiye potansiyelini üstelenebileceğini aktaran Bektaş, gelecekte Konya’da yapılacak yatırımların Konya’yı Türkiye’nin itici gücü yapacağını açıkladı.

“KONYA-ANTALYA HIZLI TREN ÇALIŞMASI BAŞLATILMALI”

Antalya Konya arası hızlı tren çalışmalarından arsa sorunlarına ve ihracata da değinen Bektaş, “Ankara- Konya hızlı tren hattı Konya-Manavgat-Antalya hattı ile desteklendiği takdirde daha fizibil olacaktır. Konya’da sanayiye uygun büyük arsa üretimi yapılmalıdır. Bu yeni ve büyük sanayi yatırımlarının yapılabilmesi için gereklidir. Büyük yatırımcıyı çekmenin başka da yolu yoktur. Konya gerek yurt içerisinde gerekse yurt dışında daha etkin tanıtılmalı, ihracata yönelik geniş kapsamlı fuarlar düzenlenerek, yurt dışından alım heyetleri getirilmelidir. Uluslararası büyük sempozyumların, panellerin, eğitimlerin gerçekleştirileceği büyük kongre merkezinin ve sosyal tesislerinin hali hazır da bulunan projesinin yapımı hususunda tüm sivil toplum kuruluşlar olarak destek verilmeli ve devlet desteği alınmalıdır. Konya, Türkiye ekonomisinden aldığından daha fazlasını veren bir ildir. Şehrimize gerekli yatırımların yapılması halinde Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden biri olacağı aşikardır” diye konuştu .
Kaynak: İHA