Hamur Yoğuran Eller Seramik Döşüyor

Samsun Ticaret ve Sanayi (TSO) Odası İl Kadın Girişimciler Kurulu ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından kadınlar için düzenlenen kursun son günlerinde ‘hamur yoğuran eller’ sahaya inerek bir okulun seramik döşeme işini yaptı.

Hamur Yoğuran Eller Seramik Döşüyor
Samsun’da geçen temmuz ayında Samsun TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu ve İŞKUR İl Müdürlüğü işbirliğiyle kadınların meslek sahibi olmalarını ve çalışmalarını sağlamak amacıyla ‘Seramik, Duvar Kağıdı ve Ahşap Döşemeciliği Kursu’ açıldı. Yaklaşık 2 ay süren teori eğitiminin ardından kursiyerler sahaya inerek Samsun’un Asarcık ilçesinde işe başladılar. Eğitimin ardından kadınlar, Asarcık ilçesinde bulunan Armutlu Ortaokulu’nun beden eğitimi soyunma odalarına seramik döşemesi yaptılar. KADINLAR BU İŞİ TİTİZLİKLE YAPIYOR Hamur yoğuran ellerin artık sahaya indiğini belirten Samsun TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı, “Ağustos ayında karo fayans döşeme kursu olarak 15 tane kadınımıza başlattığımız İş ve İşçi Bulma Kurumu, Samsun TSO Kadın Girişimciler Kurulu ve özel bir kuruluş olan Simpa Ticaret’in katkılarıyla bugün burada kursumuzun teorik kısmının yani uygulama kısmın gerçek saha alanını gerçekleştiriyoruz. Bu alanda istedik ki ihtiyacı olan okulumuzun hem ihtiyacını giderelim hem çocuklarımızla birlikte olalım hem de bayanlarımızın bu ilk saha kursunda kendilerini rahat hissettirebilecek bir ortam olsun diye şuanda bunlarda ilk deneyimlerini yaşıyorlar.

Şu anda Asarcık ilçesi Armutlu Ortaokulu’ndayız. Okulun erkek-kadın beden eğitimi soyunma salonlarının yer tabanlarını döşüyoruz. Birde çocuklarımızın dışarıdan su içtikleri çeşmenin de bütün her tarafını karo fayans kaplayacağız. Alan saha çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonra Samsun’daki Nedime Serap Ulusoy Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi’nin bütün karo fayans alanlarını yapacağız. Bunlar bizim için çok önemli. Çünkü sadece kursun, kurs aşamasında değil artık gerçek sahada da yapıldığını göstermek, bakış açılarının değiştiğini göstermek gerekiyor. Çünkü dışarıdan bakıldığında bu tamamen güçsel ve erkek işi olarak gözüküyor. Fakat kadınlarında bu konuda gayet başarılı olduğunu titizlik, çalışma ve estetikle yaptıkları işle bunu göstereceklerini inanıyorum. O yüzde bu sahalar onlar içinde önemlidir. Bu kursumuz 760 saatlik bir kurs ve 15 kursiyerimiz var. Kursumuz 8 Aralık’ta sona erecek. Biz artık tamamen işin profesyonelliğe geçiş kısmındaki süreci yaşıyoruz” dedi.

“BEN BU İŞİ BAYILA BAYILA YAPIYORUM” 5 aydır kurs gördüklerini ifade eden 39 yaşındaki kursiyer Seyhan Bozkır, “Bu kursa 17 Temmuz’da başladık. Çok güzel işler yapıyoruz. Ben bu işi çok seviyorum. Bu işte usta olmak için çalışıyoruz. Daha önce bu sektörde çalışmadım. Farklı sektörlerde kısa süreli çalıştım. Bu işi yapmak istiyorum. Çünkü en çok yapmak istediğim bu iş. Bu işi ilk kez öğreniyorum. Bu kursu gazete ilanından gördüm ve çok hoşuma gitti. Çevremin pek hoşuna gitmedi ama daha sonra ikna oldular. Yaptıklarımı gösterdikçe de çok hoşlarına gitti. Hatta ben bu işin başka dallarını da öğrenmek istiyorum. Bu aslında çok zor değil. Ben genelde bayanların yaptıkları işleri pek sevmiyorum. Genelde erkeklerin yaptıkları işleri sevdiğim için, benim hoşuma giden bir meslek. Ben bu işi bayıla bayıla yapıyorum” diye konuştu.

“BU İŞİN ÇOK DAHA DERİNİNİ ÖĞRENDİK”

Kursun açılmasında öncü olan 46 yaşındaki kursiyer Emine Keskin ise, “Daha önce eşimle başladım bu sektöre. Devam ediyordum. Yeşim hanımla tanışmamla bu konu üzerinde konuşmuştuk. Onun yardımları sayesinde bu kursu açmayı başardık. Kurs çok başarılı geçiyor. Kursu bitirmek üzereyiz. Bundan sonra artık sahada çalışmak istiyoruz. Bu işin çok daha derinini öğrendik. İlk teorik olarak başladık. Çünkü teoriğin olması bizim için çok iyi oldu. Mesela ölçü almaları bilinçli olarak aldık” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA