'Müslüman Ülkeler Birlik Oluşturmalı, Etkin Olmalı'

Türkiye Cami ve Kur’an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamın bir kez daha Müslümanların birlik oluşturması ve etkin rol oynaması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Kıyak, yaptığı açıklamada, İsrail’in çoluk, çocuk demeden, yağdırdığı bombalarla Müslümanları zalimce öldürdüğünü, buna karşın İslam ülkelerinin bir araya gelip etkin ve caydırıcı politikalar ve savunma mekanizmaları oluşturamadığını kaydetti.

Başta Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler'deki Müslüman ülkelerin, bir araya gelerek, özellikle İslam dünyasındaki meselelere ve dışarıdan yapılan saldırılara karşı ortak hareket etmeleri, caydırıcı güç olmaları gerektiğini vurgulayan Kıyak, şöyle konuştu: “Türkiye bu konuda önderlik yapabilir. Başbakanımızın çağrısı bu yönde değerlendirilmelidir. Öncelikle İslam ülkeleri arasında bir fikir birliği oluşturulmalıdır. Bugün Yahudi zulmü altında inleyen Filistin’de Hamas ve El Fetih'in arasında bile bir birliktelik yok. Başbakanımız bunu çok güzel şekilde izah etti. Artık Müslüman ülkeler gözlerini açmalı ve çok geç olmadan birlik kurarak gelecek saldırılara karşı her yönüyle hazır olmalıdır.” İslam Birliği’nin temel İslami değerleri ve inançları esas alması, uygulama ve görüş farklılıklarına hoşgörü ve anlayışla bakması gerektiğini dile getiren Kıyak, “Bu farklılıkları bir kültür zenginliğine dönüştürebilmeyi başarmalıdır. Bu farklılıklar ortak karar almayı ve siyasi iradeyi faaliyete geçirmeyi engelleyici unsurlar haline getirilmemelidir. Müslüman ülkeler arasındaki tüm ihtilaflar bu merkezde çözüme kavuşturulmalı, anlaşmazlıklar ortadan kaldırılmalıdır. Kendi iç sorunlarını çözebilen bir İslam dünyası, diğer medeniyetlerin üyeleriyle yaşayabileceği sorunları da kolaylıkla çözebilecek bir imkana sahip olacaktır. Bu şekilde tüm Müslümanları birleştiren bir merkezin, ortak politikalar üretmesi ve bu politikaların uygulamaya geçirilmesini sağlaması mümkün olur.” şeklinde konuştu.