Yeni Müze Selçuklu Motifleriyle Süslenecek

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yapımı devam eden Müze ve Karşılama Merkezi’nin dış cephesinin Ahlat’a özgü motiflerle süsleneceği belirtildi.

Yeni Müze Selçuklu Motifleriyle Süslenecek
Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Meryem Uguz Kaplan, Ahlat’ta yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkan çini ve seramik kalıntıların üzerindeki bitkisel ve hayvansal motifleri karo üzerine uygulayarak yeni yapılan Müze ve Karşılama Merkezi'nin dış mekanı için büyük panolar oluşturduklarını söyledi.

Uguz Kaplan, “Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ilçede yeni yapılan Müze ve Karşılama Merkezi'nin dış cephesine Ahlat’a özgü Selçuklu motiflerinin işlenmesini istedi. Bakan Günay'ın ilçeye son yaptığı ziyarette Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban tarafından yapmış olduğumuz bir pano hediye edilmişti. Bu hediyeyi oldukça beğenen Bakanımız daha sonra Van’da düzenlenen bir sergiye katılmıştı. O sergide bende vardım ve Sayın Bakanın kendisiyle görüştüm. Orada ilçemizde yeni yapılan Müze ve Karşılama Merkezi’nin dış mekânına Selçuklu motiflerinden oluşan bir pano yapmamızı istedi. Bizde pano çalışmalarımıza başladık. Yapılan işlemeler 4x2 metre ebatlarında 6 adet panodan oluşacak. Bu da toplamda 600 adet karodan oluşuyor. Ahlat'ta sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları sırasında bir mağara içinde gün yüzüne çıkan ve Anadolu'da şimdiye kadar örneğine rastlanmayan iki tavus kuşuyla ortasında 'Lotus' olarak isimlendirilen nilüfer çiçeği kabartma motifini de ilk kez uygulamaya başladık. Ayrıca Selçuklu Mezarlığı’ndaki mezar taşları üzerinde bulunan motifleri de kullanıyoruz. Mezar taşlarında bulunan Rumi motifleri kullanarak panonun orta kısmına süs unsuru yapıyoruz. Yapımına başladığımız panoların renklerini ise Kültür ve Turizm Bakanımızın isteği üzerine mavi ve kırmızı tonları kullanacağız. Çalışmamızı ise Ahlat Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Nihat Kaplan ile birlikte sürdürüyoruz” dedi.

Uguz Kaplan, Ahlat’a özgü desenlerin büyük bir titizlikle işlendiği panoların yapımının ise yaklaşık 3 ay gibi bir süre alacağını sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA