Tükd Genel Başkanı Moroğlu: Türkiye’de 181 Bin 'çocuk Gelin' Var

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Genel Başkanı Nazan Moroğlu, 18 yaşından küçük kızını evlendirmek için mahkemeye dava açan ailelerin sayısında bir önceki yıla göre yüzde 94,2 arttığını söyledi.

Moroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülke genelinde ‘çocuk gelin’ sayısının ise 181 bini aştığını kaydetti.

TÜKD 3. Şubeler Toplantısı’na katılmak için Adana’ya gelen Moroğlu, Türkiye’deki ‘çocuk gelin’ sorununa dikkat çekip, siyasilerin bu sorunu çözmelerini istedi. Türkiye’de yaşanmakta olan iç ve dış kaynaklı bir çok sorunun olduğunu kaydeden Moroğlu, "Çocuklarımızı ve geleceğimizi olumsuz etkileyecek ‘çocuk gelinler ve çocuk anneler sorunu’ göz ardı edilmeyecek kadar büyük bir boyuta ulaştı." dedi.

Adli sicil kayıtlarının da söz konusu artışı kanıtladığını vurgulayan Moroğlu, kız çocuklarının kendilerini koruyamayacak yaşta evlendirilmelerin, en temel insan hakkı olan eğitimin önündeki en büyük engel olduğunu savundu. Nüfusun yarısı olan kız çocukları ve kadınların eğitim fırsatından yoksun kalmasının ülkenin kalkınmasını ve demokratikleşmesini engelleyeceğine işaret eden Moroğlu, "Türk Medeni Kanunu’na göre evlilik yaşı, 17 yaşını bitirme koşuluna bağlıdır. Türk Ceza Kanunu’na göre de resmi nikah yapılmadan evlendirilme bir suç. Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre de 18 yaşına kadar her insan çocuktur, korumak ve desteklemek gerekir." ifadesini kullandı. Çocuk gelinler sorununun görmezden gelinmesinin, Medeni ve Ceza Kanunlarının, uluslararası sözleşmelerden doğan taahhütlerin ve kız çocuklarının, insan haklarının ihlal edilmesi anlamına geldiğini dile getiren Moroğlu, bu nedenle yasalarda yazılı kurallarla birlikte yaptırımların uygulanması, yasayı ihlal eden her olayın kararlıkla takip edilmesi çağrısında bulundu. Moroğlu, kadının güçlendirilmesinin en önemli anahtarının eğitim olduğunu bildirdi.

"KADINLARIN SADECE YÜZDE 2’Sİ ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLİYOR"

Türkiye’de kadınların sadece yüzde 2’sinin üniversite eğitimi alabildiğini, bunun da Avrupa standartlarına göre çok düşük olduğunu anlatan Moroğlu, şöyle devam etti: "Ancak bu olumsuz tabloya rağmen, üniversite eğitimi alan kadınların yapmış olduğu akademik çalışmalar, ileri düzeyde. Bu yüzde 40’lık bir orana ulaşıyor. Hatta şuanda bilimsel çalışmalar anlamında Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyoruz. Demek ki, eğitim fırsatı verildiğinde kadınlar, belirli bir seviyeye gelebiliyor; kendilerini her alanda ispatlayıp, ön plana çıkabiliyor. Türkiye’de her 10 kadından 2’sinin okuma-yazma bilmediği gerçeği göz önüne aldığımızda bu durum çok önemli bir gelişmedir." TÜKD Adana Şube Başkanı Figen Doran, bugün Türkiye’de üniversiteye giderek, akademik eğitim alan kadınların oranın çok düşük olduğunu, bunun mutlaka arttırılması gerektiğini ifade etti.

Doran, "Dünyada ve tüm Avrupa’da bilim kadının çok yüksek olduğu bir ülkeyiz. Eğer kadın okutulursa, çok iyi bir yere gelebiliyor. Türkiye’de kadınlar ilkokula neden gönderilmiyorsa aynı nedenlerle üniversiteye de gönderilmiyor. Çünkü toplumun bazı kesimlerden kadının yerinin evi, çocuklarının yanı olduğu düşünülüyor." diye konuştu.