Diad Yönetim Kurulu Başkanı Aydın'ın Açıklaması

İbrahim Süzer - Denizli İşadamları Derneği Başkanı Erdem Aydın, ihracatta sıkıntı unsuru olarak görülen Avrupa pazarındaki daralma ve ABD'deki ekonomik krizin, Türk ihracatçılar için beraberinde yeni fırsatlar oluşturduğunu belirtti.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk ihracatçısının krizlere rağmen atılımını sürdürdüğünü, bunda da iş adamlarının yeni fırsatları iyi değerlendirmesi ve pazarı genişletme çalışmalarının etkili olduğunu ifade etti.

Bu noktada, Türkiye'nin ihracatında halen en büyük pazar korumundaki Avrupa ülkelerindeki daralmanın ve ABD'de devam eden ekonomik krizin ihracatta olumsuz yansımaları olduğu kadar yarattığı fırsatlar da olduğunu dile getiren Aydın, tekstil ve hazır giyim sektörü başta olmak üzere ihracatçıların bunu iyi değerlendirdiğini söyledi.

Aydın, Avrupa'daki pazar daralmasından önce yüklü miktarlarda verilen siparişler için daha ucuz maliyetlerle üretim yapılması nedeniyle Çin ve diğer Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet edemeyen Türk ihracatçısının, kriz döneminde hızlı tedarik avantajını ortaya koyduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

''Avrupa'daki ekonomik daralma ve ABD'deki kriz, Türkiye'nin ihracatına önemli katkı sağlıyor. Pazardaki daralmadan dolayı Uzakdoğu'ya, Çin'e kayan yüklü siparişler, daha makul adetlerde, daha hızlı üretim yapan ülkemize kaymaktadır. Bu da kaçırdığımız ve Türkiye'ye gelmeyen siparişlerin bir kısmının ülkemize gelmesini sağlıyor.''

-İhracatçı yeni pazarlara yelken açtı-

Erdem Aydın, bu kriz döneminin, ihracatçının yeni pazar arayışına girmesini de hızlandırdığını ifade etti.

Bu dönemde derneklerinin de üyesi olduĞu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun aracılığıyla dünyanın 150 ülkesine doğrudan ticaret yapabilecek konuma geldiklerini ve özellikle Afrika pazarında çok önemli ilerleme kaydedildiğini anlatan Aydın, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin 2004 yılında 4-5 milyar dolar olan Afrika bölgesine yapılan dış ticaret hacmi, bugünlerde 25 milyar dolara ulaştı. Dünyanın hiçbir yerinde, bu kadar kısa sürede çok ihracat artışı sağlamadık. Bu artışa, TUSKON'un o bölgelerde özverili çalışmaları da katkı sağladı.''

-''Bahar sancısını'' atlatan ülkelerden siparişler artıyor-

Aydın, dış ticarette Türkiye için önemli bir potansiyel oluşturan Arap coğrafyasındaki sıkıntılı sürecin devam ettiğini ancak bu sürece de pozitif yönden bakıldığında fırsatların görüleceğini ifade etti.

Bu coğrafyada demokratikleşme çabasını belli bir aşamaya getiren ülkelere ihracatın arttığına dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:

''Libya buna bir örnek. Tunus, ihracatçı firmalar için inanılmaz bir yeni pazar. Demokratikleşme adımı atan ülkeler, Türkiye'ye eskisinden daha fazla taleplerle geliyor, daha fazla ticaret hacmi oluşuyor. Arap coğrafyasındaki sorunlar gelip geçecek. Biz 100 metre koşmuyoruz, maraton koşuyoruz, buna kilitlenmemiz gerekir.''

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA