''Sanayi ve Ticaret Perspektifinden Manavgat'ın Geleceğine Bakış'' Toplantısı Yapıldı

Manavgat Sanayaci ve İşadamları Derneği tarafından hazırlanan Manavgat 2050 Vizyon Projesi kapsamında ''Sanayi ve Ticaret Perspektifinden Manavgat'ın Geleceğine Bakış'' toplantısı yapıldı.

MATSO Otogar Toplantı Salonu'ndaki toplantıya Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat Belediye Başkan Vekili Erşan Özden, Kızılot Belediye Başkanı Mustafa Keçer, siyasi parti temsilcileri, iş adamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş, toplantıda yaptığı konuşmada, katılımcılara Manavgat 2050 Vizyon projesi hakkında bilgi vererek, Manavgat'ın ekonomik yapısındaki, turizm dışında, ticaret ve sanayi sektörlerindeki yapılan araştırmalarla elde edilen verileri aktardı.

Manavgat'ın ekonomik yapısının turizme dayalı olarak geliştiğini dile getiren Boztaş, bunun avantajların yanında dezavantajları da beraberinde getirdiğini kaydetti.

İlçede yüzde 52 turizm, yüzde 45 tarım, yüzde 3 de imalat sanayi şeklinde bir yapı olduğunu vurgulayan Boztaş, ''Bu dağılımın yüzdesinin eşitlenmesi gerekmektedir. Son 10 yıldaki gelişmelere ve TUİK verilerine baktığımız zaman turist sayımız artıyor, ancak gelirimiz düşüyor. Turizmin çok kırılgan bir sektör olmasından dolayı, ilçemizin ekonomik yapısı büyük bir risk altında. 400-500 kilometre uzağımızdaki olumsuz bir olay bile sektörümüzü etkilemekte, dolayısıyla ilçemizin ekonomik durumuna olumsuz olarak yansımaktadır'' dedi.

Manavgat olarak sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma için turizm dışında kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaparak farklı sektörler ortaya çıkartılması ve bu sektörlerin desteklenmesi gerektiğine değinen Boztaş, yaptıkları araştırmaların ön raporlarında desteklenmesi gereken sektörün nitelikli tarım olduğunu belirtti.

Boztaş, şöyle konuştu:

''Yatırımcılarımızın kısa ve orta vadede tarıma yatırım yapmaları hem ilçe ekonomisi hem de kendi gelirleri açısından gelecek vadetmektedir. Fakat tarım ürünlerimizin ihraç edilmesi gerekir. Bu faaliyetler tarım ürünlerimizin işlenmesi, yani tarımın sanayileşmesini de beraberinde getirecektir. O zaman kullanılabilir tarım alanlarımızın bugün yüzde 2'lerde olan nitelikli ürün miktarını yüzde 15'lere çıkartırsak bu, 2012 rakamıyla 3,5 milyar dolar girdi anlamına gelir. Bu da turizm gelirimizle eşdeğer bir rakamdır.''

Kaymakam Emir Osman Bulgurlu de herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapması gerektiğini belirterek, MASİAD yönetimin bu görevi en şekilde yerine getirdiği söyledi.

Eskiden küreselleşmenin Kaf Dağı'nın ardı olarak görüldüğünü, Kaf Dağı'nın ardından ulaşanın güçlü olduğunu dile getiren Bulgurlu, ''Bugünkü Kaf Dağı ise mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanmak. Bu, hem bugün hem de yarın için gerekli'' dedi.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Hızıroğlu ise Sanayi ve Ticaret Perspektifinden Manavgat'ın Geleceğine Bakış adlı sunum gerçekleştirdi.

Manavgat ilçesinin kalkınma parametreleri çerçevesinde mevcut durumunu ortaya koyarak, ilçenin sanayi ve ticaret alanlarında kısa, orta ve uzun dönemde sorunlarını tespit etmeyi amaçladıklarına değinen Hızıroğlu, proje için Manavgat'ta araştırmalar yaptıklarını, araştırma kapsamında incelenen 28 işletmeden hiçbirinin doğrudan ihracatta bulunmadığının ortaya çıktığına dikkat çekti.

Hızıroğlu, ''Manavgat, tarıma dayalı sanayi alt iş kollarına yönelik orta ve uzun vadede yapılacak bölgeye has yerel ürünler üretilerek Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya pazarları için sunulduğu bir ticaret merkezi haline gelmelidir'' diye konuştu.

Muhabir: Mustafa Taş

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA