İspanya'daki Gösterilerde 74 Kişi Yaralandı, 142 Kişi Gözaltına Alındı

Ekonomik krizin yaşandığı İspanya ve Portekiz'de, kamu açığını azaltmak için yapılan kesintileri protesto gösterilerinde olaylar çıktı.

İspanya'da Madrid ve Barcelona kentlerinde, Portekiz'de de Lizbon'daki gösteriler olaylı sona erdi. Madrid'de binlerce kişinin katıldığı gösterinin sonlarına doğru, ''Öfkeliler'' adlı halk hareketinin öncüsü bazı örgütlerin çağrısıyla bir grup meclis binası çevresindeki Neptün meydanına gelip, protestolarına burada devam etmek istedi. Yüzleri maskeli bir grubun, polise doğru şişe ve fişek atması üzerine güvenlik güçleri müdahale etti. Sayıları 300 kadar olan maskeli grup, kaçtığı yol üzerindeki bazı çöp bidonlarını ateşe verip, Prado Müzesi veya çevredeki bazı anıtlara taş attı.

Barcelona'da da gösterinin sonunda bir grup gösterici ile polis arasında taşlı sopalı olaylar çıktı.

İspanya İçişleri Bakanlığı kaynakları ülke genelinde kesintileri protesto etmek için yapılan gösterilere katılımın 800 bin civarında olduğunu açıkladı.

Verilen son bilgilere göre ülke genelinde 142 gözaltına alındı, 74 kişi yaralandı.

Öte yandan genel grevin gün içerisinde olaysız geçtiği Portekiz'de Polis, başkent Lizbon'da akşam saatlerinde yapılan gösteriye müdahale etti. Meclis binası önüne gelen bir grup gösterici, demir parmaklıklarla çevrili polis barikatını görünce, meclise doğru taş ve şişe atmaya başladı.

Çevredeki çöp bidonlarını ateşe veren, bazı araba ve dükkanların camlarını kıran göstericilere polis müdahale etti. Olaylar sonrasında, sorumluların ortaya çıkarılması için 15 gencin gözaltına alındığı duyuruldu. Portekiz hükümeti, meclis önünde çıkan olayların 'üzüntü verici'' olduğunu belirtti.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA