Başkan Okay, Kentlerin Atık Sorununa Dikkat Çekti

Çevre kirliliği ve bunun gerek doğa, gerekse insanlar üzerindeki olumsuz etkileri üzerine açıklamalarda bulunan Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, Türkiye’de şehirlerin ciddi bir katı atık ve atık su arıtma tesisi sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Okay, Salihli Belediyesi’nin bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek Gediz Nehri’nin kirletilmemesi için atık su arıtma tesisini kısa sürede devreye sokacağını müjdeledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve ilçedeki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Salihli Belediye Başkanı Okay, “Su Kanalizasyon Müdürlüğümüz, Fen İşleri Müdürlüğümüz, Park Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından çok etkili bir çalışma içerisindeyiz. Salihlide boz dağların kuzey yamaçlarında konuşlanmış bir kettir. Bu nedenle dere yataklarında gelişmiş bir şehirdir. Çok yüksek yağışlarda Salihli’nin mevcut kanalizasyon yapısı o yağışların getirdiği seli kısa sürede boşaltamıyor. Bu sorunu olabildiğince azaltabilmek adına geçtiğimiz yıllarda Salihli’ye su taşıyan derelere 8 tane tertip bentleri yaptık. Salihli’nin yaşadığı olumsuzlukları giderici önemli bir katkısı oldu. Çok daha evvelki yıllardaki yağışlarda dağdan çok fazla alivyon geliyordu. Artık bu oldukça azaldı. Kurduğumuz tertip bentleri bu çamuru tutar hale geldi. Sadece su gelir hale geldi. Suyun tabi kısa sürede tahliye edilmesi lazım. Bu sene yaptığımız yaklaşık 3 buçuk milyon liralık bir ihaleyle suyun daha kısa sürede boşaltılabilmesi adına yeni kanallar yapıyoruz. Salihli’de yüksek debili bir yağış yağdığında bizim yaşadığımız ilk olumsuzluk demir yolumuza paralel alt ve üst Fevzi Paşa Caddelerinde görülüyor. O caddelerdeki suyu boşaltacak, alt Fevzi Paşa Caddesi, Acısu Caddesi devlet karayolunu kesecek Alaşehir kanalına suyu drane edecek çalışma sürdürülüyor. Bir yıl içerisinde işlerini bitireceklerini düşünüyoruz. O kanal inşaatını yaşama geçireceğimiz zaman bu sorunlar çok daha aza inecek” dedi.

“ATIK SU TESİSİNİN İNŞAATI BAŞLIYOR” Başkan Okay, şöyle devam etti: “Önümüzdeki günlerde Salihli’de atık su tesisinin inşaatına başlayacağız. Salihli’nin suları artık Gediz’e temizlenmiş olarak verilecek. Bu proje çevre duyarlılığının önemli bir parçasıdır. Türkiye bu konuda çok geri kaldı. Salihli inşallah önümüzdeki günlerde üzerine düşeni yapacaktır. Türkiye’de kentlerin ciddi bir katı atık deposu sorunları var. Artık bunların da çözülmesi lazım. Türkiye’de bu bilincin de gelişmesi lazım. Geçtiğimiz çalışma döneminde bu konuda önemli yol kat etmiştik ancak o dönemki çevre ve orman bakanlığı bizim birliğimizin daha genişletilmesini istemişti. Bu kararı bununla ilgili çalışmaları oldukça yavaşlattı. Bu çalışmalar kapsamında bu görevler onların da alanına giriyor. İşte bu tür söylentilerin de ortaya çıkması bu tür çalışmaları oldukça yavaşlattı. Kentsel atıklar evsel atıklar hep vahşi şekilde depolanmış düzgün tepolanmamış. Bertaraf tesisleri yapılmamış. Bu örnek insanları olumsuz etkiliyor. Tabi baştan bir dirençle karşılaşıyorsunuz. Artık bunu kırmak lazım. Bilimin geldiği noktada aklın gösterdiği şekilde çözülmesi lazım.” “ELEKTRİK TELLERİ YER ALTINA ALINIYOR” İlçede elektrik tesisatlarını da yer altına alacaklarını belirten Okay, “Şu an da 3.5 milyon liralık bir projeyi Gediz Elektrik A.Ş ihale etti. Bu kapsamda Şüheda Caddesi, Kurudere’ye kadar elektrifikasyonu yer altına alınmıştı. Yerliler Camii ve Demiryolu Caddesi kesimi kaplamaları değişerek yer altına alınacak. 1 Ekim itibariyle sokak hayvanlarına yer tahsisi için ihale gerçekleştirdik. Şu anda belediyemizin rehabilitasyon birimi ihtiyaca cevap vermiyor. Çok daha çağdaş, modern bir merkezi Salihli’ye kazandıracağız“ diye konuştu.

“SALİHLİ OSB ÇOK İLERİ BİR NOKTADA” Türkiye’de işsizliğin yakıcı boyutlarda olduğunu kaydeden Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, şöyle konuştu: “Bir şehrin yatırımcı bakımından tercih edilmesinin temel sebeplerinden birisi o şehrin yaşam kalitesinin yüksekliğiyle yaşam koşullarının iyiliğiyle çok doğrudan orantılı. Salihli ne kadar bu bağlamda ileri noktaya taşınırsa yatırımcılar bakımından da tercih edilen bir kent haline gelecektir. Aynı tarihlerde başlamış organize sanayi bölgelerinden çok daha ileri noktalardayız. Alt yapısını çok daha eski tarihlerde gerçekleştirdik. Tabi bir ülkede yatırımın çoğalabilmesinin en önemli sebeplerinden birisi de o ülkede hakim olan makro ekonomik şartlardır. Yatırıma uygun iklimin yaratılması çok önemlidir. Ama burada bir şeyi söylemeden geçemeyeceğim. Türkiye’de bir süreden beri uyguladığı, bence kendisi dışında kendisine karşı uygulanan ekonomik politikalarla yatırımı unutmuşuz. Türkiye’de bir süreden beri uygulanan ithalatı cazip hale getiren ihracatı daraltan, ithalatı cazip hale getirdiği için de kendi fabrikalarını kapatmak durumunda bırakan ekonomik politikalar şu anda Türkiye’nin yakıcı sorunlarından olan işsizliği arttırmıştır. Şu an herkes hem fikirdir ki en başak sorun en yakıcı sorunu işsizliktir. Bir açılış sırasında da söylemiştim. Güney doğuda yaşanan sorunların bu kadar tırmanmasının temel sebeplerden birisi de o bölgedeki korkunç işsizliktir. Bence bir takım soyut konularla değil somut konularla ilgilenerek bu sorunların üzerine gidilmelidir.” “BİTKİ ÜRETİM BAHÇESİ BÖLÜMÜ” Salihli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı Kurşunlu Kaplıcaları Üretim Serası, sadece Salihli’nin değil, civar il ve ilçe belediyelerinin de her türlü çiçek ve süs bitkisi ihtiyacını karşılıyor.Kurşunlu Kaplıcaları’nda bulunan üretim serası 2’si jeotermal ısıtmalı 1’i normal olmak üzere toplam 3 adet kapalı alandan oluşuyor. Toplam 1500 m2’lik alana sahip olan tesislerde şehrin ihtiyacı olan süs bitkileri, mevsimlik çiçekler, çalı türleri, iç mekan bitkileri ve ağaçlar üretilebiliyor. Ziraat Mühendisi Ayşe Gayret’in sorumluluğunda toplam 23 kişinin çalıştığı seralarda sayesinde Salihli Belediyesi, burada üretilen ve satılan bitkiler sayesinde gelir de elde ediyor.

Konu hakkında bilgi veren Başkan Okay, “Bu seramızın ilki AB destekli bir proje kapsamında faaliyete geçmiş ve çok sayıda vatandaşımız burada eğitim almıştı. Bu projenin ardından bu alana ilave seralar yapıldı. Bu seralar sayesinde ilk etapta Salihli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün ihtiyaç duyduğu tüm bitkiler yetiştiriliyor. Seralarımızın toplam kapalı alanı 1500 m2’i buluyor. Tesislerde üretilen bitkiler aynı zamanda dışarıya da satılıyor“ dedi.

Bölgenin en modern bitki üretim tesisleri arasında gösterilerin üretim serasında yemekhane de yapıldı. Toplam 23 işçinin görev aldığı tesislerde işlerin tamamı yemek ihtiyacını yeni yapılan yemekhaneden rahatlıkla karşılayabiliyor. “KURŞUNLU KAPLICALARI BÖLÜMÜ” Kurşunlu Kaplıcaları hakkında da bilgi veren Başkan Okay, son olarak şunları dile getirdi: “Salihli’nin en az kendisi kadar ünlü kaplıcalarının bulunduğu Kurşunlu Bozdağ’ın kuzey eteklerinde fışkıran suların duman duman yükseldiği bir derenin içi yemyeşil bir vadi içinde yer alıyor. Kurşunlu vadisinde doğa bütün görkemiyle konuklarını kucaklamayı bekliyor. Kurşunlu ve kükürtlü suya sahip kaplıcaların şifalı suları birçok hastalığın yardımcı tedavisinde öneriliyor. Şifalı sular yaklaşık 43 ila 91 derece arasında değişen sıcaklığa sahip ve beş kaynaktan sağlanıyor. Kaplıca suyunun romatizmaya, cilt ve kadın hastalıklarına, solunum yolu hastalıklarına, sinirsel rahatsızlıkları ve kireçlenmelerin tamamlayıcı tedavisine olumlu etkileri görüldüğü belirtiliyor. İzmir-Ankara Karayolu üzerinde Salihli’ye 6 kilometre mesafede yaz-kış yemyeşil olan bir vadinin içinde yer alan kaplıcalar yenilenen odaları ve çevresi ile her mevsim konuklarını ağırlıyor. Toplam 86 ev, 270 yatak kapasiteli tesislerde 2 adet kapalı yüzme havuzu (Bay-Bayan), 2 adet Sauna (Bay-Bayan), 8 adet özel Jakuzili oda bulunan Kurşunlu kaplıcalarında 1 Cami,1 Restaurant, 1 Cafe, 1 Market ve bir de fırın ile konuklarımız kendilerini evinde gibi hissederken, muhteşem doğası ve şifalı suları ile hayat buluyor. Kaplıca, on günlük devreler halinde misafir kabul ediyor. Elbette günübirlik gitmek ve tesislerden yararlanmak mümkün. Çoğu yatak odası ve bir salondan oluşan bitişik düzen, tek katlı 86 konut var. İki, üç ve dört yataklı apartlarda konaklamak ve her gün, dilediğiniz ya da gerektiği kadar banyo almanız mümkün. Üç ve dört yataklı villa tarzı odalar, iki yataklı ev tipleri mevcut. Tüm evlerde küvetli banyo, kalorifer, buzdolabı, gaz ocağı, mutfak düzeneği, oturma grubu ve telefon var. Tesiste, günü birlik olarak yararlanılabilecek iki kapalı havuz, sekiz jakuzili banyo ve iki de sauna yer alıyor. Ayrıca günlük gereksinimlerinizi karşılayabileceğiniz restoran, kafeterya, market, kasap, manav, fırın da bulunuyor.”
Kaynak: İHA