Tuskon: 2013’de Yeni Bir Kriz Riski Yok, Rusya ve Türkiye Büyüyecek

Rusya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği OPORA’nın 10. yıl törenlerine katılmak üzere Moskova’ya gelen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Rusya-Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) yönetim kurulu ile bir araya geldi.

Tuskon: 2013’de Yeni Bir Kriz Riski Yok, Rusya ve Türkiye Büyüyecek
Küresel ekonomideki gelişmeler ve Rusya-Türkiye ekonomik ilişkilerinin ele alındığı sohbet toplantısında TUSKON Başkanı Meral, 2013’te herhangi bir sert kriz beklentilerinin olmadığını, özellikle de Rusya ve Türkiye’nin büyüme trendlerinin devam edeceğini söyledi.

AVRUPA’DA YAŞLILIK SEPTOMLARI VAR

2013 için parlak olmayan senaryoların konuşulduğu ile ilgili bir soruya yanıt veren Meral, “Ekonomik krizler ani gelirse korkulur. Yavaş olursa bu kriz değil. Avrupa’da yaşanan kriz değil. Yaşlılık septomu. 2008’den bu yana devam ediyor. Kurumlar, fertler, devletler kendi kartlarını alıyor. Şu noktadan Sonra sert bir dalgalanma beklemiyorum. Avrupa’da şirketler küçülüyor, toparlanıyor. Üretmeyen bir ülkenin ilelebet refah içinde yaşaması mümkün değil. Avrupa’da maliyetler yükseldi. Rekabet güçleri düştü. Karlı satışlar olmayınca, birikim de olmuyor. Eski pazarları artık kendilerine rakip oldu. Avrupa’ya mal satıyorlar. Avrupa’da yaşanan çok ciddi bir sorun. Kolay kolay da aşılabilecek görülmüyor.” tespitinde bulundu. Dünya içine çok parlak bir yıl beklemediklerini, ancak Türkiye ve Rusya için kötü bir yıl olmayacağını söyledi.

İki ülke için de yüzde 3’ün üzerinde büyüme beklediklerini kaydeden Meral, “Özellikle Türkiye’de insanlar yüzde 20-25 şirketleri açısından büyümelere alıştıkları için, bu rakamlardaki küçülmeler endişelere neden oluyor.” ifadelerini kullandı.TUSKON’un çabaları ile Türk girişimcilerin gidilmeyen coğrafyalara taşındığını, bunun ülke ihracatının pazar açısından çeşitlenmesine çok önemli katkı sağladığına değinen Meral, “Türkiye’nin ihracatında yüzde 54 olan Avrupa’nın payı, şimdilerde yüzde 38’lere kadar geriledi. Güney Amerika, Afrika gibi ülkelere açılımla ihracat yüzde 12 civarında arttı. Rusya’nın da Türkiye’nin de geleceği parlak. Burada faaliyet gösteren Türk iş adamlarımız Türkiye’yi çok güzel temsil ediyor. Ülkemizin imajı çok iyi. RUTİD gibi iş adamları dernekleri burada köprü oluyor.” dedi.

RUSYA İLE İLİŞKİLER DAHA TİTİZLİKLE ELE ALINMALI“

Gezen kaplan aç kalmaz” hatırlatmasında bulunan Meral, Türk girişimcilerin pazarları sürekli dolaşması gerektiğini, bir seyahate katılıp da, memnun olmayan kimse görmediğini söyledi.

Piyasaların nabzını tutma adına yönetim kurullarında sürekli bilgi paylaşımı yapmalarını tavsiye eden Meral, “Rusya’yı önümüzdeki dönemlerde çok daha iyi anlayacağız. Henüz kıymetini tam anlayabildiğimizi düşünmüyorum. Rusya ile ilişkilerimizi çok daha iyi noktaya taşımamız gerekir. Rusya bir çok coğrafya ve ilişkilere feda edilemeyecek kadar önemli. Objektif olarak baktığımız da, Rusya’nın ağırlığı çok daha iyi olmalı. Elbette kendi menfaatlerimiz gözetilecek. Ancak, Rusya ile ilişkiler daha titizlikle ele alınmalı. Rusya bizim için çok kıymetli.” tavsiyesinde bulundu.

RUSYA’DA TÜRK İŞ DÜNYASININ İMAJI ÇOK OLUMLU

Rusya iş dünyasının öncü kuruluşlarından OPORA ile işbirliği anlaşmaları olduğunu, bu vesile ile iki ülke iş dünyasının gelişimine önemli katkı sağladıklarına değinen Meral, dünyanın süper güçlerinden biri olan Rusya’nın Türkiye ile ekonomik ilişkileri açısından stratejik ve tamamlayıcı bir yapısı olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’nın sorularına cevap veren TUSKON Başkanı, “Türkiye ile Rusya arasında ilişkiler büyük ölçekli şirketler ve sermaye yatırımları ile sürüyor. Biz KOBİ’lerin dinamizmi ve yeni üretim noktaları açmalarına öncü oluyoruz. Rusya’da Türk iş dünyası ülkemizi başarılı bir şekilde temsil ediyor. Rusya ekonomisine de gerek vergi, gerek istihdam ve gelir noktasında önemli katkı sağlıyorlar. RUTİD çatısı altında toplanmaları da etkinlik ve görünürlüklerini artırıyor. Biz RUTİD’le güzel çalışmalar yapıyoruz. Yaklaşık 1 yıl içinde ortak çalışmalarımızla Türkiye’den Rusya’ya 1000’in üzerinde iş adamını taşıdık. Rusya’dan Türkiye’ye 300’ün üzerinde girişimcinin ziyaretine vesile olmuşuz. Bu gidip gelmeler çok önemli. Son olarak 50 Rus iş kadınını Türkiye’de 300’ün üzerinde iş kadını ile buluşturduk. Bölgelere yönelik de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.” dedi.

RUSYA’DA YATIRIM ORTAMI HER GEÇEN GÜN İYİLEŞİYOR

Rusya ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasının tarihi bir fikri değişim olduğuna işaret eden Meral, “Bu durum Türk yatırımcıların Rusya’ya olan ilgisini artırdı. Sayın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Aralık ayının başında Türkiye’ye bir ziyareti bekleniyor. İş dünyası olarak Rusya’da iş ortamlarının iyileştirilmesi, bürokrasinin daha da azaltılması, kalifiye işçilerle ilgili kotaların iyileştirilmesi, burada yerleşik Türk vatandaşlarının Rusya vatandaşlığı almaları konusunda da bir kısım adımların atılması gibi taleplerimiz var. Bu vesile ile Putin’in iş dünyasına karşı gösterdiği yaklaşımın Son derece olumlu olduğunu ifade etmek isterim. Biz bunu büyük takdirle karşılıyoruz. Her geçen gün yatırım ortamında daha fazla iyileşmeler oluyor. Biz bunu sayın başkanın olumlu politikaları ve bu politikaların bürokrasiye yansımasına bağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

TUSKON’la işbirliği içinde olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden RUTİD Başkanı Esat Sarı da, Rusya’da iş dünyasının sorunlarını ve gelişim trendlerini sektörel bazda masaya yatırdıklarını, Sonuçları da üyeleri ile paylaştıklarını vurguladı.