Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Uslu Açıklaması

Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu, son 2 yılda proje sayısının 4 bin 600'e çıktığını belirterek, ''En güncel verilere göre yatırım kararlarının toplam tutarı 2010 yılında 70 milyar liraya ulaştı'' dedi.

Sektörel Dernekler Federasyonu ve Sabancı Üniversitesi - TÜSİAD Rekabet Forumu işbirliği ile bu yıl 8'incisi düzenlenen ''Rekabet Kongresi''nde konuşan Uslu, 2023 hedefleri temel alınmakla birlikte yeni teşvik sisteminin de hedefleri olduğunu söyledi.

Yeni teşvik sistemi ile cari açığın azaltılması, ara malların üretiminin artırılması, bölgeler arası gelişmişlik farklarının indirilmesi ve kümelenme ile Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesinin hedeflendiğini aktaran Uslu, büyük ölçekli yatırımlarda 7 desteğin söz konusu olduğunu kaydetti.

Son 2 yılda proje sayısının 4 bin 600'e çıktığını aktaran Uslu, en güncel verilere göre yatırım kararlarının toplam tutarının 2010 yılında 70 milyar liraya ulaştığının altını çizdi.

Stratejik yatırımlara 9 destek verdiklerini anlatan Uslu, ''Bölgesel teşvik uygulamalarında temel olarak iller arasındaki gelişmişlik farklarını azaltmayı ve illerin potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçladık. Her ilde desteklenecek sektörleri o ilin potansiyelini dikkate alarak belirledik'' dedi.

Büyük ölçekli yatırımlarda 8 desteğin olduğunu ve bu kapsamda 12 sektörün desteklendiğini dile getiren Uslu, rafine edilmiş petrol ürünleri ithalatının, liman hizmetleri yatırımlarının, ilaç üretiminin ve hava ve uzay taşıtları aksamlarına yönelik yatırımların bu kapsama girdiğini ifade etti.

Stratejik yatırımların teşvikinin cari açığın ve ithalat bağımlılığının azaltılması kapsamında desteklenen yatırımlar olduğunu vurgulayan Uslu, sözlerine şöyle devam etti:

''Bölge ayrımı yapılmaksızın destekler veriliyor. Burada sektörel bir liste, tanım ya da konum tarifi yapılmadı. 4 kriterin hepsinin sağlanması durumunda bu yatırım stratejik olarak kabul ediliyor. Bu kriterler asgari sabit yatırımın 50 milyon lira olması, yurt içi üretim kapasitesinin ithal edilenden az olması, katma değerinin yüzde 40 olması ve ürünle ilgili Son 1 yıl içinde asgari 50 milyon dolarlık ithalat yapılması gerekiyor.''

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA