İşıklar Ülkesi Öğrencilerle Aydınlatılıyor

Fethiye Müze Müdürlüğü’nün 'Işıklar Ülkesini Aydınlatmak' adlı projesi kapsamında 17 bin öğrenciye tarihi eserler anlatıldı.

İşıklar Ülkesi Öğrencilerle Aydınlatılıyor
Eserler hakkında bilgilendirme yapıldığı çalışmayla bölgenin tarihi kimliği hakkında da detaylara yer veriliyor. Muğla’nın Fethiye ilçesinde ören yerlerinin ziyaretçi sayılarını artırmak ve kültür turizmini geliştirmek için Avrupa Birliği (AB) destekli proje yapılıyor. 'Işıklar Ülkesini Aydınlatmak' isimli proje kapsamında bölgedeki tarihsel yazıtlar 3 boyutlu görüntü sistemi ile birebir kopyalanıp kayda geçirilecek. Fethiye Müze Müdürlüğü’nün Fethiye Tanıtım Vakfı (FETAV) ve Liverpool Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen proje, AB'den 102 bin Euro destek alıyor. Fethiye, Üzümlü, Seki ve Kumluova belediyeleriyle Muğla Valiliği Avrupa Birliği Direktörlüğü iştirak ediyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de katkı koyduğu proje kapsamında öğrencilere yönelik eğitim çalışması yapıldı. Fethiye Müze Müdürlüğü bahçesine kurulan çadırda merkez, belde ve köylerden gelen öğrencilere eserler hakkında bilgiler aktarılıyor. Arkeologlar Hakkı Emirhan Süel, Sevim Uçar ve Deniz Ongun tarafından verilen eğitim çalışmalarında tarihi eserlerin korunması, tarihi eser kaçakçılığı ve cezaları anlatıldı. Eğitim kapsamında ayrıca tarihi eser bulunması halinde müze müdürlüğüne nasıl teslim edileceği konusunda bilgiler aktarıldı. Eğitim çalışması ile ilgili bilgi veren arkeolog Emirhan Süel, müzelerin görevleri arasında eğitim de olduğunu söyledi.

'Işıklar Ülkesini Aydınlatmak' projesinin AB desteği ile yürütüldüğünü aktaran Süel, aydınlanma çalışmalarına öğrencilerle başlattıklarını ifade etti.

Süel, "İlköğretim çağındaki öğrencilere tarihi eser ve müze sevgisi bilincini oluşturuyoruz. Bugüne kadar 17 bin öğrencimize ulaştık. Öğrencilere yurt dışına kaçırılmış eserlerimizin getiriliş çalışmalarının yanı sıra tarihi eserlerin kültür varlığımız olduğu bilincini yerleştiriyoruz.” dedi.

Öte yandan eğitim çalışmalarına katılan öğrenciler de durumlarından memnun. Tarihi eser ve müze konusunda yeni bilgiler edindiklerini aktaran öğrenciler, tarihi eserlerin çalınıp, yurt dışına satılmasından duydukları rahatsızlıklarını dile getirdi .