İmece Geleneği Köylerde Devam Ediyor

Gelişen teknoloji ve her geçen artan nüfusla unutulmaya yüz tutan gelenekler, kırsal kesimde halen devam ediyor.

İmece Geleneği Köylerde Devam Ediyor
Eskiden şenlik halinde gerçekleştirilen bağbozumlarının bir benzeri Aydın’ın Köşk İlçesi’ne bağlı Başçayır Köyü’nün yaklaşık 20 ailenin yaşadığı Yaka Mahallesi’nde devam ediyor. Az sayıda insanın yaşadığı köyde özellikle hanımlar kış hazırlıklarını ve çeşitli işlerini imece usulü ile yapıyor. Aydın’ın en kaliteli ve doğal narının yetiştiği Başçayır Köyü’nde kadınlar imece usulü ile taneledikleri narların suyunu sıkıp kaynatarak nar ekşisi hazırlıyor. İmece usulü ile hazırlanan nar ekşisinin Köyde asırlık bir gelenek olduğunu belirten köyün en yaşlı fertlerinden 83 yaşındaki Mürüvvet Çapar, sürdürülen geleneklerin toplumsal kaynaşmayı da sağladığını belirtti.

Çocukluğundan bu yana köyde kış hazırlıkları ve çeşitli işlerin köylü kadınlar tarafından imece usulü ile yapıldığını belirten Mürüvvet Çapar, gençlerin de bu gelenekleri sürdürmesini istedi.

Eskiden nar ekşisinin, zeytinyağının, kekik suyu ve pekmezin şifa niyetine de tüketildiğini belirten Çapar, “Teknoloji gelişince bu tür doğal gıdalar unutulmaya başlamıştı. Doktorlar tavsiye edince nar ekşisi de yeniden eski değerini buldu. Ancak biz yıllardır birçok rahatsızlığımızın tedavisini bu tür doğal gıdalarla yapıyoruz. Şimdi herkes bizim gibi yapmaya çalışıyor” dedi.

Narın kış meyveleri arasında en yararlı ve en güzel meyvelerden biri olduğunu belirten Mürüvvet Çapar, “Tansiyon hastaları, şeker hastaları ve kan yetmezliği çeken kişiler için en çok tavsiye edilen meyvelerden biri nardır. Yıllarca kendimizi nar ekşisi ile adeta tedavi ettik. Nar ekşisinin faydaları sadece bunlarla da sınırlı değil. Bunların yanı sıra nar ekşisi kalp sağlığı için de çok faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ağız ve diş rahatsızlıklarına çok iyi gelir. Bu nedenle bizler sağlığımızı doğal nar ekşileri ile korumaya çalışıyoruz” dedi.

Pazardan alınan nar ekşilerinin kesinlikle kendi ürettikleri nar ekşisine benzemediğini belirten Mürüvvet Çapar, “İlerleyen fen sayesinde nar ekşisinin de sahtesini üretmişler. Gerçek nar ekşisi yemek isteyenler mutlaka köylülerden alsın” tavsiyesinde bulundu .
Kaynak: İHA