Yunanistan'da Seyyid Ali Sultan'ın Oğlu Mürsel Bali'yi Anmak Amacıyla Yaklaşık 700 Yıldır Geleneksel Olarak Düzenlenen Etkinlikte Batı Trakyalı Türkler Bir Araya Geldi

Yunanistan'da Seyyid Ali Sultan'ın oğlu Mürsel Bali'yi anmak amacıyla yaklaşık 700 yıldır geleneksel olarak düzenlenen etkinlikte Batı Trakyalı Türkler bir araya geldi.

Edirne Valisi Hasan Duruer, Rodop Dağları'ndaki Ruşanlar köyü yakınlarında bulunan Seyyid Ali Sultan Dergahı'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, dergahın Balkanlar için çok önemli olduğunu söyledi.

Seyyid Ali Sultan'ın oğlu Mürsel Bali'yi anmak için düzenlenen etkinliğin 600-700 yıllık bir gelenek olduğunu ifade eden Duruer, ''Seyyid Ali Sultan Hazretleri bizi 600 yıl öncesinde çağırdı. Bu vesileyle buraya geldik. 600'lü yıllarda Hazreti Peygamber'in güneşi 1400'lü yıllarda buraları aydınlattı. Ahmet Yesevi'lerin göstermiş olduğu yolda giden Sarı Saltuklar, Gül Babalar ve Seyyid Ali Sultanlar bu gölgeyi ışıklandırdı. Barışı, kardeşliği, insanlığı bu topraklara öğretti'' diye konuştu.

Balkanlar'daki Osmanlı hoşgörüsünün önemine dikkati çeken Duruer, Osmanlı'nın 72 millete aynı gözle baktığını, herkesi kardeşlik ve barış içinde yaşattığını, bu sayede milletlerin dinini ve kültürlerini koruyabildiğini dile getirdi.

Seyyid Ali Sultan'ın geleneğini devam ettiren Alevi Bektaşi kardeşlerini takdirle andığını belirten Duruer, ''Gerçekten çok büyük bir hizmet yapıyorlar. Devlet olarak her zaman soydaşlarımızın yanında olacağız, bunu bilmenizi istiyorum'' şeklinde konuştu.

-Gümülcine Seçilmiş Müftüsü Şerif-

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ise Balkanlar'da yaşayan Türklerin birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu, bunu başardıklarını anlattı.

Batı Trakya'daki Türklerin birbirlerini sevdiğini vurgulayan Şerif, ''Biz birbirimizi seviyoruz, birbirimizle kucaklaşıyoruz. Camide de beraberiz, cemevinde de beraberiz, eğlencede de beraberiz, Mekke'de de beraberiz, her yerde beraberiz. Bugün bu güzel manzara bize bu söylediklerimin gerçek olduğunu teyit etmektedir. Bu güzelliklerin bundan sonra da yaşanmasını diliyorum'' ifadelerini kullandı.

Seyyid Ali Sultan Dergahı Başkanı Ahmet Kara Hüseyin de Edirne'den gelen katılımcılara kendilerini yalnız bırakmadıkları için teşekkür etti.

Dergahı ve Mürsel Bali'nin türbesini ziyaret eden Vali Duruer, dergahın bahçesinde düzenlenen yemeğe katıldı.

''Mürsel Bali Kurbanı'' etkinliklerine Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Elçi Metin Kılıç, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Süloğlu Kaymakamı Serhat Doğan, Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetm Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Valilik Özel Kalem Müdürü İbrahim Tarancı, İl Müftüsü Ömer Taşcı, Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Hastaneler Birliği Genel Sekreteri İlhan Açıkgöz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sami Öztürk ve Batı Trakyalı Türkler katıldı.

Muhabir: Hakan Şahin / Salih Baran

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA