Yeşillerin Liste Başı Adayı Göring-eckardt ve Trittin

Almanya'da önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan Federal Meclis seçimlerine bir yıldan az bir süre kala, Yeşiller Partisi içinde liste başı adayları belli oldu.

Partinin Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Jürgen Trittin ile Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin Göring-Eckardt 60 bin üyenin oylamasıyla ilk sırayı aldı. Parti üyelerinin liste başı adayını belirlemesi Almanya siyasi tarihinde de bir ilk olmuş oldu. Bu zamana kadar adayları parti delegeleri veya parti yönetimi belirlerken, Yeşillerin uygulamasıyla partinin özünü oluşturan taban adaylarını seçti. Böylece oyların yüzde 71,9′unu elde eden Trittin ile yüzde 47,3′ünü alan Göring-Eckardt 2013 yılı seçim kampanyasını gerçekleştirecek. 36 bin 533 parti üyesinin katıldığı oylamada partinin Eşbaşkanı Claudia Roth ve Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Renate Künast’ın yanı sıra 15 aday da yarışmıştı. Yeşillerin Türk kökenli Eşbaşkanı Cem Özdemir adaylar arasında yer almadı. Trittin, 2013 seçimlerinde Sosyal Demokratlar (SPD) ile koalisyon kurmak istediklerini belirtirken, Göring-Eckardt ise Hıristiyan Demokratlarla (CDU) koalisyon kurmanın söz konusu bile olmayacağını söyledi.

SPD’nin Federal Meclis Grubu Parlamento İdari Sorumlusu Thomas Oppermann ise sonuç hakkında memnuniyetini dile getirerek, “Katrin Göring-Eckardt ve Jürgen Trittin iyi konuşmacı ve iyi seçim kampanyacı.” dedi.