Esnaftan Tabela Uygulamasına Şartlı Destek

Yalova Esnaf ve Sanatkârlar Odası (YESO) Başkanı İsmail Mutlu, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal tarafından açıklanan yabancı işyeri isimlerinin Türkçeye çevrilmesi uygulamasına şartlı destek verdi.

Esnaftan Tabela Uygulamasına Şartlı Destek
Mutlu, eski iş yerlerinin isimlerinin değiştirilmesinin ekonomik anlamda zarara yol açabileceğini dile getirerek, bu uygulamanın yeni işyerlerini kapsaması gerektiğini söyledi.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Türkçenin korunması için tescilli markalar dışında kalan yabancı işyeri isimlerinin Türkçeye çevrileceğini açıklamıştı. Bu uygulamanın tarafı olan esnafları temsilen bir açıklama yapan YESO Başkanı İsmail Mutlu ise, uygulamanın geriye dönük değil, bundan sonra açılacak işyerlerini kapsayacak şekilde uygulanmasını teklif etti.Yıllardır oturmuş bir işyeri adının değiştirilmesinin esnafa ekonomik zarar verebileceğini dile getiren Mutlu, "Biz de isimlerin Türkçe olmasını istiyoruz. Türkiye'de Türkçe isimler olsun. Ancak bu uygulamanın eski işyerleri için değil de bundan sonra açılacak dükkanlar için olmasını istiyoruz. Bir esnafım yıllarca uğraşıp bir isim yapmış. Şimdi siz çıkıp bu ismi değiştir yerine Türkçe isim koy dersen onu ticari anlamda zarara uğratırsınız. Bu değişikliği birden bire değil zamana yayarak yapmak en iyisidir. Ancak yeni açılan işyerleri için hemen bu uygulama devreye sokulabilir. Bu arada eski işletmelerde gönüllü olarak isimlerini Türkçeye çevirmek isterse bu da onların tercihi olmalı. Her ne kadar daha net bir karar çıkmamış olsa dahi keşke Esnaf Odası olarak bizim de fikrimiz sorulsaydı. Kasım ayı meclisi öncesi ya da görüşmeler sürerken belki meclis üyeleri ya da başkan bu anlamda bizim de görüşümüze başvurabilir” diye konuştu.

Kaynak: İHA