Bakan Şimşek İzmir’de

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel kriz sonrasında Avrupa’nın küçüldüğünü, Türkiye’nin ise arayı hızla kapattığını belirterek, “Muhalefete bakarsanız hangi ülkeden bahsediyor diye anlamak zor.Türkiye, Avrupa’da borç oranı en düşük üç ülke arasında yer alıyor” dedi.

Bakan Şimşek İzmir’de
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İzmir temasları kapsamında İzmir Valiliği’ni ziyaret ederek, Vali Cahit Kıraç’tan EXPO çalışmaları hakkında brifing aldı. Ardından partisinin il teşkilatında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, Türkiye’nin dünya siyasetinde giderek söz sahibi olmaya başladığını ve marka değeri yükselen bir ülke olduğunu belirtti.

Özelikle Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin sadece Türkiye’yi değil, dünya ekonomisini tehdit ettiğini söyleyen Şimşek, “Avrupa bölgesindeki borç krizi güven krizine dönüşmüş durumda. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu kriz sadece Türkiye ekonomisini tehdit etmiyor, dünya ekonomisini tehdit ediyor. Dünya ekonomisi potansiyelin altında büyüyorsa bunun nedeni AB’de yaşanan borç krizidir” dedi.

Avrupa ülkelerinin Türkiye ekonomisi açısından önemli yer teşkil ettiğini ifade eden Bakan Şimşek, Türkiye’ye gelen turistlerin üçte ikisinin Avrupa ülkelerinden olduğunu hatırlattı. 2011 ve 2012 yıllarında AB’de yaşanan krizin derinleştiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu: “Avrupa bölgesi büyümüyor küçülüyor. Türkiye, Avrupa bölgesi ile Son yıllarda arayı o kadar hızla kapatıyor ki eskiden ‘Türkiye çok fakir biriliğe alırsak sıkıntı yaratır’ diyorlardı. Ancak artık Türkiye çok hızla arayı kapatıyor. Altyapıda, eğitimde, her alanda demokratik standartlarda hızlı bir şekilde reformları ülkemize kazandırdık. AB’nin Türkiye açısından önemli bir bölge olduğu kanısındayım. Müzakere sürecinin fazlasıyla faydası oldu. Krizi önemsemek lazım ama AB’nin önemini azaltan bir kriz değil. Avrupa Birliği’nin en güzel taraflarını örnek almaya, bazı alanlardaki başarısından ilham almaya devam etmemiz lazım. AB ile Türkiye ilişkilerini çok önemsiyorum. Müzakere süreci her ne kadar hızlı ilerleme kaydetmiyorsa da önemsiyoruz. Bizim için önemli olan Türkiye’nin hızlı reformdan geçiyor olması. Şu anda bile AB yavaş yavaş bunu idrak etmeye başladı.

Türkiye AB için bir yük değil, bir eksi değil, tam aksine çok önemli pozitif bir değerdir. Giderek daha iyi anlaşılıyor ve takdir ediliyor diye düşünüyorum. AB’deki sıkıntı bizi de etkiliyor ama Türkiye Son 10 yılda Ortadoğu ve Afrika açılımlarıyla krizin etkilerini sıfırladı. Türkiye’nin Ortadoğu ve Afrika’ya ihracatı artmasaydı Türkiye ekonomisi küçülecekti. Geçmişte bizi eleştirenler, Türkiye’nin ekseni değişiyor tartışmaları yapanlar bu resme bakmalı.”

“HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK DEĞİL”

Bakan Şimşek, ayrıca küresel krizden Türkiye’nin en minimum etkiyle çıkabilmesi için hükümet ve Merkez Bankası olarak uyum içerisinde çalıştıklarını söyledi.

Muhalefete de göndermede bulunan Şimşek, “Merkez Bankamız o süreçte Türkiye’deki krizden minimum etkiyle geçmesi için üzerine düşeni yapmıştır. Hükümet olarak biz uyum içinde kurumlarımızla ilgili bakan arkadaşlarımızla bunu götürdük. Muhalefeti dinlerseniz hangi ülkeden bahsettiğini anlamak zor oluyor. Türkiye’nin başarısı ortada. Küresel kriz Sonrası dönemde çok güçlü bir performans gösterdi. İstihdamda başarılı büyüme ve refah artısında başarılı güçlü bir siyasi irade var. Sorunlar büyümeden müdahale ediliyor. Her şey güllük gülistanlık demiyorum, yapısal sorunlar var. Avrupa’da en düşük borç oranına sahip üç ülkeden biriyiz. Türkiye'de Merkez Bankası’nın bağımsızlığı çok önemli bir reformdur. 2000’li yılların başında atılan önemli bir adımdır” diye konuştu

Kaynak: İHA