Şahin Batallı Sektör Kurulu Toplantısına Başkanlık Yaptı

ABD tarafından Türkiye’de üretilen makarnaya karşı uygulanan anti damping soruşturmasının ardından Endonezya’da una karşı aynı uygulamayı başlatarak ihracatçıyı zora soktu.

Şahin Batallı Sektör Kurulu Toplantısına Başkanlık Yaptı
Şahin Batallı başkanlığında Ankara’da toplanan Sektör Kurulu toplantısında un ve makarna sorunu masaya yatırılarak çözüm için hukuksal sürecin başlatılması kararı alındı.

Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Şahin Batallı, Ankara’da düzenlenen Sektör Kurulu toplantısına başkanlık yaptı. Kurulun ana gündem maddelerine ABD ve Endonezya’nın makarna ve una yönelik uyguladıkları anti damping soruşturması damgasını vurdu.

Kurulda ayrıca tarımsal ürünlerin ihracatı için farklı pazarlar oluşturulması yönünde kurulan tanıtım guruplarının ortak hareket etmesi, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda ürünlerin tanıtımıyla ilgili ortak projelere yönelmeleri yönünde daha önce alınan karar da yenilenirken 6 ayrı ihracatçı birliklerinden birer üyeden oluşturulacak olan yeni bir komisyonun Turkalite’den bütün sektörlerin daha iyi koşullarda ve daha fazla yararlanması yönünde karar alındı. Yeni kurulan alt komisyon için her birlikten bir üye görev alarak yoğun bir çalışma takvimi uygulayarak geniş kapsamlı bir rapor hazırlayacak.

GAİB Genel Sekreterliği tarafından koordine edilen ve Şahin Batallı’nın başkanlığını yaptığı sektör kurulu toplantısına Başkan Yardımcısı Turgay Ünlü, Cansın Kavukçu İnan, Şerafettin Memiş, Sadettin Memiş, Yaşar Serpi, Salih Özmen, Erhan Soytürk, Hakan Esen, GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer Mehmet Aslan, Bülent Kayalı, Ayfer Koca, Melike Alpan ve Mustafa Ağaoğlu katıldı.

Toplantı sonrası bir değerlendirme yapan Batallı, “ABD ve AB ülkelerinden sonra bazı Asya ülkelerinin de son zamanlarda Türkiye’de üretilen tarımsal ürünler başta olmak üzere bir çok ürünle katile anlamında baş edemeyince siyasi kararlarla anti damping soruşturması açmış ve Türk ürünlerinin kendi ülkelerine ihraç edilmemesi için ellerinden geleni yapmaktadırlar. ABD’nin makarnaya karşı uyguladığı anti damping soruşturmasının ardından Endonezya da Türkiye’de üretilen un’a karşı aynı uygulamayı başlatmıştır. Gerek üreticilerimizin gerekse ihracatçılarımızın mağduriyetinin önlenmesi ve Türk ürünlerinin dünya pazarlarındaki payının arttırılması için bu uygulamalara karşı hukuksal süreci başlattık. Söz konusu ürünlerin bu ülkelere ihraç edilebilmesi için ilgili ülkelerin ve uluslar arası mahkemelerin devreye sokulmasını sağlayacağız. Sektör kurulumuz bu yönde önemli bir adım atarak alınan kararların takipçiliğini de yapacaktır. Türk markalarının yabancı piyasalarda ilgi görmesi ve özellikle ABD piyasalarından daha büyük paylar alması elbette bu ülkelerin üreticilerini ahlaki olmayan yollarla Türk ürünlerine karşı mücadele etmeye sevk etmiştir. ABD’nin makarnaya yönelik uyguladığı anti damping soruşturması sonucu ihracatçımızın yıllık kaybı 50 milyon dolardır. Alınan kararlarla mücadele edilecek, dünya piyasalarında Türk ürünlerinin hak ettiği yerlere ulaşabilmesi için üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz ” dedi.

Sektör Kurulu toplantısında alınan kararının Türkiye Makarna Üreticileri Derneği tarafından da desteklendiği öğrenildi. 90’lı yıllarda ortalama 50 bin ton makarna ihraç edilen ABD’nin de son yıllarda alınan anti damping kararının ardından ABD’ye makarna ihracatının 2009 yılında bin 329, 2010 yılında 2 bin 235 ton ve geçen yıl ise bin 252 tona gerilediği, bu uygulamaların ardından makarna üreticilerinin yıllık ortalama 50 milyon dolarlık bir ihracat gelirinden mahrum kaldığı da öğrenildi .
Kaynak: İHA