Afrika Ülkelerinden Daha Fazla İşbirliği Çağrısı

Avrupa'dan ve Akdeniz'e komşu Afrika'dan 5'er ülkenin katılımıyla oluşturulan 5+5 Diyaloğu Zirvesi'nde Afrika ülkelerinin liderleri demokrasiye bağlı olduklarını belirtti ve daha fazla işbirliği çağrısında bulundu.

Malta'daki 16. yüzyıldan kalma Verdala Sarayı'nda düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsıf Marzuki, ''Tarihimizde ilk kez demokrasi değerlerini paylaşıyoruz'' diyerek, ''Selefilerden korkulmaması'' çağrısında bulundu ve ''Akdeniz'ın güney kıyısındaki değişimlerin Avrupa için tehdit teşkil etmediğini'' belirtti.

Marzuki, ''Otokrasi değil İslami demokrasi istiyoruz'' diye konuştu.

Tunus Cumhurbaşkanı, Avrupa ülkelerinin bölgede birçok olanak bulacağını da vurguladı.

Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Uld Abdülaziz de bölgenin, istikrara katkıda bulunacak siyasi gelişmelere tanık olduğunu belirterek, 5+5 Diyaloğu'nun, terör, sınır ötesi suçlar, silah kaçakçılığı gibi, ''Engellerin'' aşılmasına katkıda bulunabileceğini ifade etti.

Abdülaziz, dini konulara değinmeden medeniyetler arasında diyalogdan yana olduklarını söyledi.

İtalya Başbakanı Mario Monti ise demokrasinin kalkınmayla güçlenmesinden dolayı güney ülkelerine yardımın daha sistematik olması gerektiğini vurguladı.

Gençlerin Arap ülkelerindeki halk ayaklanmalarında temel rol oynadığını hatırlatan Monti, "Arap baharlarının insanlar aç olduğu sürece hızla solacağını" vurguladı.

Muhabir: Şeyma Tahan / AFP

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA