Çankaya’nın Gurur Günü

Çankaya Belediyesi Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 'Sağlıklı Şehirlerde En İyi Uygulamalar' konulu proje yarışmasında 'Sosyal Sorumluluk' kategorisinde birinci oldu.

Çankaya’nın Gurur Günü
Çeşitli alanlarda 24 ayrı projenin yarıştığı Sosyal Sorumluluk Kategorisi’nde Çankaya Ahşap Oyuncak Atölyesi Projesi (ÇAÇOY) ile en iyi uygulama ödülü kazanan Çankaya Belediyesi’nin “Onurlu Tokluk İçin Kır-Kent Kardeşliği Projesi” de “Sağlıklı Yaşam” kategorisinde sunuma değer görüldü.

Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde Çankaya Belediyesi adına ödülü Çankaya Belediyesi Başkanvekili Haydar Han alırken, projenin tanıtımı Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Eser Atak ve Çankaya Belediyesi Belde A.Ş. Genel Müdürü Serdar Karaduman tarafından gerçekleştirildi.

Engelli vatandaşların kentle ilişkisini ele alan iki ana yaklaşım olduğunu söyleyen Atak, bu yaklaşımlardan birisi engelli olmayı bireyin kendi sorunu olarak görür ve sorunun çözümünü ise tıp alanına havale eder; bu bireyci yaklaşımdır. İkinci yaklaşım ise sosyal sorumluluk yaklaşımıdır. Sosyal sorumluluk yaklaşımı engelli vatandaşların kent yaşamında karşılaştıkları sorunların nedenini kentteki fiziki ve sosyal mekanların bu vatandaşları gözeten bir tarzda oluşturulmamasında görür. Bu yaklaşıma göre kentte engelsiz biçimde yaşamak bir hak; kent yönetimlerinin bu koşulları sağlaması ise bir görevdir. Biz Çankaya Belediyesi olarak çalışmalarımızı bu ikinci yaklaşım ekseninde yürütüyoruz” dedi.

Projenin teknik tanımını yapan Belde A.Ş; Genel Müdürü Serdar Karaduman, bu projenin Çankaya Belediyesi, Belde-A.Ş. ve İŞKUR’un içinde yer aldığı çok ortaklı bir proje olduğuna dikkat çekerek, proje kapsamında engelli vatandaşların önce ahşap çocuk oyuncağı imalatı konusunda kursiyer olarak eğitildiğini ve amaçlanın bu vatandaşlara bir meslek ve gelir kazandırmak olduğunu söyledi.

Projenin engelsiz ve korunaklı işyeri mekanı yaratılması konusunda büyük bir deneyim sağladığını vurgulayan Karaduman, üretim sırasında kullanılan ahşap ve boyaların dayanıklı ve çevreci malzemeler olduğuna dikkat çekti. Karaduman, yakında seri üretime geçerek projenin sürdürülebilirliğini garantiye alacakları bilgisini verdi.

“İSTİHDAM YARATAN KIR- SAĞLIKLI YAŞAYAN KENT “

Çankaya Belediyesi’nin bir diğer önemli projesi olan “Onurlu Tokluk İçin Kır Kent Kardeşliği Projesi”de “Sağlıklı Yaşam” kategorisinde sunum yapmaya değer görüldü.

Projenin sunumunu yapan proje koordinatörü Nevzat Uğurel, projenin amacının kentin çevresindeki kırsal alanlarda tarımsal üretimi teşvik ederek hem kırsal alana ekonomik canlılık kazandırmak, hem de kentlilerin ucuz ve sağlıklı beslenmesini garanti altına almak olduğunu söyledi.

Uğurel, bu proje ile kentin betonlaşmasının önüne geçilerek yeşil dokunun korunmasının amaçlandığını da belirtti.

Proje kapsamında yürüme, bisiklet ve arazi araçları gezi parkurları, dinlenme tesisleri ve yamaç paraşütü kapsayan Doğa Sporları Projesi de bulunduğunu söyleyen Uğurel, Doğa Sporları Projesi’nin bu yıl içinde tamamlanacağı bilgisini verdi .
Kaynak: İHA