Rus Basını Akçakale'de Yaşananlara Geniş Yer Verdi

Rusya’nın önemli basın kuruluşları, Suriye'nin top ateşi sonucu Akçakale'de 5 kişinin hayatını kaybetmesini son dakika gelişmesi olarak duyurdu.

Haberler, “Sınırda yaşanan kazaya cevap olarak Türkiye Suriye’ye ateş açtı” başlığı ile geçildi. Türk makamlarının açıklamalarına yer verilen haberde, “5 kişinin yaşamını yitirdiği ve 10 kişinin de yaralandığı sınırdaki kazaya karşılık olarak Türkiye Suriye’ye ateş açtı” ifadeleri yer aldı. Interfax ve Itar-Tass haber ajanslarının da son dakika olarak geçtikleri haberlerde, NATO’nun acil toplantıya çağrılmasına dikkat çekildi. Kremlin ya da Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan ise henüz bir açıklama gelmedi.

RUSYA UYARMIŞTI

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, Suriye ve Türkiye sınırında artan tansiyon nedeni ile Ankara ve Şam’a önceki gün itidal çağrısı yapmıştı. Rus haber ajansına açıklamada bulunan Gatilov, “Türkiye ve Suriye yönetimleri sınırda yaşanan olaylar nedeni ile maksimum seviyede itidalli olmalı. Suriye’de son dönemde artan radikal unsurlar sınır bölgesinde çatışmaları provoke ediyor” uyarısında bulunmuştu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı çerçevesinde New York’ta Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ikili görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gatilov, Moskova’nın endişelerini Türk yetkililere doğrudan ilettiğini ifade etmişti.“Bizim yardımcı olmamız imkansız, ancak Türkiye ve Suriye arasında sınır bölgesinde tansiyonun yükselmesinden endişe duyuyoruz” değerlendirmesinde bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, “Maalesef Suriye’de çatışmalar ülke sınırlarını aşıyor. Sınırda bazı bölgeleri istikrarsız hale getiriyor. Özellikle mülteciler açısından böyle. Türkiye, Ürdün, Irak ve Lübnan gibi ülkeler ek mülteci kabul ettikçe yükümlülükleri de artıyor” demişti. Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin askeri müdahaleye yol olup olmayacağı ile ilgili soruya cevap veren Gatilov, “NATO ve Bölgede bulunan diğer ülkelerle olan kontaklarımızda, uluslar arası toplantılarda askeri müdahaleye yol aranması ya da insani yardım için uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda uyarıyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu .