Vezirköprü Belediyesine Biyogaz Enerji Santrali Kuruluyor

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof.Dr. Burhanettin Uysal, Samsun’un Vezirköprü Belediyesi’ne TÜBİTAK desteği ile biyogaz enerji üretim tesisi kurmaya başladıklarını söyledi.

Vezirköprü Belediyesine Biyogaz Enerji Santrali Kuruluyor
2007 yılında kurularak eğitim öğretime başladıklarını belirten KBÜ Rektörü Prof.Dr. Burhanettin Uysal, 5 yıllık geçen süre zarfında yapılanmalarını tamamladıklarını ve artık ürün verme zamanı geldiğini ifade etti.

Üniversitelerin fonksiyonlarından bir tanesinin öğrencileri eğitmek yüksek öğretimlerini kazandırmak olduğunu ancak üniversitelerin bir başka fonksiyonlarının da araştırma yapmak olduğunu belirten Uysal, “Bu çerçevede Samsun’un Vezirköprü Belediyesi ile yapmış olduğumuz protokolle biyogaz enerji santrali kuruyoruz. Tüm anlaşmaları sağladık. Vezirköprü Belediyesi daha önce bir Alman firması ile anlaşmaya çalıştı ve uzun süren müzakereler neticesinde bir sonuç alamadı. Biz, Karabük Üniversitesi olarak bu eksikliği gidereceğimizi ve tüm teknik desteği vereceğimizi ilettik. TÜBİTAK desteği ile Vezirköprü’de biyogaz enerji üretim tesisi kurmaya başlıyoruz” dedi.

Karabük Üniversitesi'nin belirli alanlarda çalışmalarını hızlandırdığını anlatan Uysal, şöyle konuştu: “Biyogaz ile ilgili çalışmalar en ileri seviyede burada yapılıyor. Daha önce TUBİTAK’ta bu alanlarla ilgili çalışma sürdürülmekteydi. TUBİTAK’ın elinde bununla ilgili çok sayıda test aletleri ve makineleri vardı. Sağolsun TÜBİTAK elinde bulundurduğu biyogaz enerji sistemleri ile ilgili tüm laboratuvar cihazlarını Karabük Üniversitesine bağışladı. Bizde bunları kendi laboratuvarlarımıza montajını gerçekleştiriyoruz. Bugün itibariyle Türkiye’nin biyogaz enerji sistemleri konusunda en uzman üniversitesi Karabük Üniversitesi olmuş oldu diyebiliriz.”
Kaynak: İHA