Türk Uçaklarının Avrupa Denetim Bulgusu Azaldı

Türk havayolu şirketlerine ait uçaklara, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde yapılan SAFA denetimi bulgu oranı önemli ölçüde düştü.

Türk Uçaklarının Avrupa Denetim Bulgusu Azaldı
Avrupa Sivil Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), Avrupa ülkelerinin yanı sıra Türkiye’nin de dahil olduğu SAFA Programı çerçevesinde yapılan uçak denetim sonuçlarını açıkladı.

Türk yolcu uçaklarına yurt dışında gerçekleştirilen denetimlerdeki bulgu ortalaması, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından konan maksimum yüzde 0,8 hedefinin de altına inerek yüzde 0,67 olarak gerçekleşti. Türkiye uçaklarında 2010 yılındaki bulgu ortalaması 0,91 olunca 0,8 hedefi doğrultusunda bir dizi çalışma yapılarak, SAFA denetimi bulgu ortalaması 2011 yılında 0.87’ye düşürülmüştü. Geçtiğimiz yıl Avrupa ülkelerine ait uçaklardaki bulgu ortalamaları ise 0,75’ten 0,86’ya yükseldi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarla Türk uçaklarına yurt dışında gerçekleştirilen bulgu ortalamalarının yüzde 0.67’ye kadar iyileşmesi çok önemli bir başarı olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yıllarda özellikle Fransa ve Hollanda, Türk havayolu şirketlerine ait uçaklarda yaptıkları denetimlerde sorun buldukları gerekçesiyle uçuş yasağı uygulamıştı. SAFA DENETİMİ NEDİR?SAFA denetimleri; yabancı havayolu işletmelerinin, AB ülkeleri arasında yaptıkları uçuşlarda diğer ülkeler tarafından uçağın kalkışından önce gerçekleştirilen denetimlerdir. Bakım ve uçuşa elverişlilik denetimlerinden farklı olarak hava araçlarının uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği konusunda uluslararası gereklilikleri yerine getirip getirmediğine bakılmaktadır. Uçağın fiziksel durumu, kokpit ve kabinde uyulması gereken gerekliliklerin kontrol edildiği denetimlerde, uçakla seyahat esnasında yolcuların uçuş güvenliğini sağlayacak kuralların en üst düzeyde uygulanması amaçlanmaktadır .