İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Tapsız Başkanlığında Yapıldı

Kilis İl Koordinasyon Kurulu, Kilis Valisi Süleyman Tapsız başkanlığında yapıldı.

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Tapsız Başkanlığında Yapıldı
Kamu kuruluşlarının yatırımlarının izlenmesi, çalışmalarının koordine edilmesi, il düzeyindeki yatırımların daha etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla düzenlenen Kilis İl Koordinasyon Kurulu 2012 yılı 4‘üncü dönem toplantısı, İl Özel İdaresi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya; Vali Süleyman Tapsız, Vali Yardımcısı Ahmet Karatepe, Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, resmi kurumların bölge müdürleri, ilçe kaymakamları, daire amir ve müdürleri ile yatırımcı kuruluşlar katıldı.

Vali Tapsız yaptığı konuşmasında, Kilis’te ilk kez koordinasyon toplantısına başkanlık ettiğini belirterek, "Benim çalışma prensibimde şu vardır; İl Koordinasyon Kurulu toplantılarına bölge müdürlerinin yerine, yardımcılarının, şube müdürlerinin katılmasını kabul etmem. Bölge müdürlerinin katılması esastır. Bölge müdürü yerine yardımcısını veya şube müdürünü gönderirse hiç kusura bakmasınlar, toplantıya gelmesinler. Çünkü belki bölge müdürü ile yatırımlar konusunda görüş alışverişinde bulanacağım. Belki projeler üzerinde konuşacağım. Yoksa Kilis’teki il müdürü ile zaten sürekli görüşüyorum. Sıkıntının aşılması, hizmet kalitesi için bölge müdürünün toplantıya katılması gerekiyor" dedi.

Vali Tapsız, Kilis'te uygulanmakta olan toplam kamu yatırımcı kuruluş proje sayısının 334 olduğu, bu projelerin 171'inin genel idare bütçesi kapsamındaki kuruluşlarca, 163'ünün mahalli idare kuruluşlarınca yürütüldüğünü aktararak, "Projelerin bedelleri toplamı 421 milyon TL, 2012 yılı ödenekleri toplamı 101 milyon TL, dönem sonuna kadar yapılan harcamalar ise 43 milyon TL'dir. Projelerin başlangıcından günümüze nakdi gerçekleşme oranı ise yüzde 42 seviyesindedir. Yatırımların sektörler itibariyle dağılımı incelendiğinde, projelerin; tarım, ormancılık, hizmet, ulaştırma, eğitim, sağlık, kültür-turizm, sanayi, enerji ve maden sektörlerinde yürütüldükleri görülmektedir. Söz konusu sektörlerden ulaştırma sektörü; 7 proje ve 161 milyon TL proje bedeli, eğitim sektörü; 37 proje ve 92 milyon TL proje bedeli, hizmet sektörü; 11 proje ve 40 milyon TL proje bedeli, tarım sektörü; 67 proje ve 15 milyon TL proje bedeli ile ilimizin yatırım tutarı bakımından başlıca sektörleri olarak sıralanmaktadır. Genel idare bütçesi kapsamında gerçekleştirilen 171 adet projenin ilçelere göre dağılımı incelendiğinde, bu projelerin 157 tanesinin merkez ilçede, 12 tanesinin Musabeyli ilçesinde, 2 tanesinin ise Polateli ilçesinde uygulandığı görülmektedir. Yatırım projelerinin mahalli idare kuruluşlarına göre dağılımı incelendiğinde; İl Özel İdaresi'nce 141, Kilis Belediyesi'nce 19, Yavuzlu Belediyesi'nce 3 olmak üzere toplam 171 adet projenin yürütüldüğü görülmekte olup, bu projelerin bedelleri toplamı 47 milyon TL, 2012 yılı ödenekleri toplamı 45 milyon TL, projelerin başlangıcından bugüne nakdi gerçekleşme seviyesi ise yüzde 18 seviyesindedir. İlimizde genel bütçeli kamu kuruluşlarınca yürütülen 171 projenin 24'ü tamamlanmış, 70'i devam etmekte, 12'si ihale aşamasında olup, 65'ine henüz başlanılmamıştır. Mahalli idare kuruluşlarına ait toplam 163 projenin ise 19'u tamamlanmış, 14'ü devam etmekte, 1'i ihale aşamasında olup, 129'una henüz başlanılmamıştır" ifadelerini kullandı.

Vali Tapsız, projeler ile nakdi ve fiziki gerçekleşmenin çok düşük olduğunu kaydederek, "Yıl sonuna gelmişiz hala başlamayan projeler var. Nakdi ve fiziki oranlar çok düşük. Böyle olmaz, bu projelerin biran önce bitirilmesi gerekiyor. Yeni dönemde bizzat bunların takipçisi olacağım" diye konuştu .
Kaynak: İHA