Gürcistan Rüyası Koalisyon Lideri İvanişvili: “saakaşvili İstifa Etmeli”

Gürcistan’da yapılan parlamento seçimlerin ilk sonuçlarının açıklanmasının ardından Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ve Gürcistan Rüyası lideri Bidzina İvanişvili karşılıklı açıklamalarda bulundu.

Dün yapılan seçimlerde önde giden “Gürcistan Rüyası” koalisyonu lideri Bidzina İvanişvili koalisyonun Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Mihail Saakaşvili hakkında konuşma yaptı. İvanişvili, “Bu, onun geleceği için iyi olacaktır. Kendi itibarını koruyacak ve iyi bir geleceği olacaktır. Bunu ona yaptırmanın birçok yolu var ama kendisi yaparsa daha iyi olur. Durumu kontrol altına almalıyız. Yalnızca tek bir yolu var, istifa etmeli. Öbür türlü onun için durum zorlaşacaktır” dedi.

Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili resmi açıklamada bulunarak, şunları söyledi: “Değerli vatandaşlar, Bildiğiniz gibi mutlak çoğunluğumuz bugün Parlamento seçimlerine katıldı.

Öncelikle, bugün tamamen özgür ve şeffaf olacağına söz verdiğimiz seçimlere giderek, Gürcistan’ın kısa ve uzun vadedeki geleceğine ilişkin politik iradesini belirten herkese teşekkür etmek istiyorum.

Seçim sonuçları hala sayılıyor ve bütün resmin ortaya çıkması için en az birkaç saate daha ihtiyacımız var ancak ilk çıkan sonuçlara göre Gürcistan Rüyası koalisyonu şuan avantajı elinde bulunduruyor. Çoğunlukçu bölgelerde ise Birleşik Ulusal Hareket büyük avantaj elde etmiş durumda bulunuyor.

Gürcistan’daki seçim sistemi yaklaşık olarak eşit dağılmak üzere organize ediliyor.

Yarıdan biraz fazlası Parlamento’dan ve diğer kısım da çoğunlukçu bölgelerden alınıyor.

Böylece Gürcistan’ın her bir bölgesi, en küçük bir bölge bile, kendi tarihi sınırları içerisinde temsil edilerek, her bir Gürcistan vatandaşının, bölgesel kökenine bakmaksızın, Parlamento’da ve Gürcistan Hükümeti’nde sesi duyuluyor.

Bu yüzden, bütün resmin ortaya çıkabilmesi için, bu oyların sayılması ve Gürcistan Parlamentosu’nda, çoğunluğu kimin temsil ettiğinin onaylanması gerekiyor.

Yine de, bugünün resmine dayanarak, seçimler her halükarda başarılı sonuçlandı.

Seçimlerin bir sonucu olarak, parlamento üyeleri demokratik süreçte yer almalılar.

Bir şeyin belirtilmesi gerekiyor: Seçim sonuçlarına baktığımızda, Gürcistan Rüyası’nın elde ettiği avantajın büyük çoğunluğunun, koalisyonun Gürcistan başkenti Tiflis’te oy çokluğunu almasından dolayı olduğunu görüyoruz. Birleşik Ulusal Hareket, Tiflis haricinde, Gürcistan’ın hemen hemen her bölgesinde elinde bulundurduğu ciddi avantajla önde gidiyor.

Bu, Gürcistan’ı Tiflis ve Bölgeler olarak ayırdığımız anlamına gelmiyor. Hepimiz Gürcüyüz ve ülkemizin vatandaşlarıyız ve hepimiz birbirimizin yanında durmalıyız.

Hepimiz, gergin, duygusal ve ne yazık ki sıklıkla yolsuzlukla geçen seçim kampanyalarına rağmen, mevcut demokratik koşullarda birlikte çalışabilmeli ve yeni Gürcistan Parlamentosu’nda ve hükümetinde, her bir bölgenin, her bir vatandaşın çıkarlarını gözetebilmeliyiz.

Cumhurbaşkanı olarak ben, yeni Parlamento sistemine geçiş sürecinin ağrısız, demokratik ve anayasamızın sınırlarına göre olacağının sözünü veriyorum. Yeni yasama sisteminin ülkemize yararlı olacak kararlar alacağından eminim”
Kaynak: İHA