Sait: Çaka Bey'in Büstünü Konak’tan Kaldırıp Pier İsmini Kim Koydu?

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK)’nin davetlisi olarak Romanya’nın başşehri Bükreş’e giden AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Rifat Sait, cevaplanması için başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yerel yöneticilere bir soru yöneltti.

Sait: Çaka Bey'in Büstünü Konak’tan Kaldırıp Pier İsmini Kim Koydu?
Sait, bir zamanlar Konak Meydanı'nda olan, ilk Türk amirali ve İzmir’i fetheden komutan Çaka Bey’in büstünü kimin kaldırdığını ve nereye koyduğunu sordu. Bunun bir çarpıklık olduğunu söyleyerek bir an önce düzeltilmesini isteyen Milletvekili Sait, "Çaka Bey, 1081 yılında İzmir’i Bizans'tan alan komutandır. Bugün aynı Konak’ta bulunan vergi dairesi isminin Çaka Bey olarak durmasına karşılık Çaka Bey Meydanı yerine Konak Pier’i uygun görmek ne kadar doğrudur? Çaka Bey’in büstü, bugün nerededir? Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istiyoruz." dedi.

Türklerin tarihte Papalık askerleri tarafından kılıçtan geçirildiğini hatırlatan Rifat Sait, "İzmir, 668 yıl önce bugün, 28 Ekim 1344'te maalesef Venedik, Ceneviz, Rodos, Kıbrıs ve Papalık gemilerinden oluşan büyük bir Haçlı donanması tarafından işgal edildi. bütün Avrupa devletlerinin birlikleri tarafından desteklenen Rodos'taki Saint-Jean şövalyeleri İzmir'e baskın yaptı. İzmir’in komutanı Umur Bey kahramanca direndi ancak Haçlılar o gün İzmir halkını kılıçtan geçirdi.” şeklinde konuştu.

Tarihe sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Sait, "Türk büyüklerimizden Çaka Bey, Umur Bey ve Emir Sultan’ı unutmadık. O güzel insanları rahmetle anıyoruz." dedi.