Kretschmann'ın Türkiye'ye Desteği Hıristiyan Demokratları Rahatsız Etti

Almanya'nın Baden Württemberg (BW) Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann'ın bir haftalık Türkiye gezisi sırasında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğine olan desteğini yinelemesi eyaletteki muhalefeti rahatsız etti.

BW'de anamuhalefet partisi olan Hıristiyan Demokratlar (CDU), Eyalet Parlamentosu'nda Sosyal Demokrat-Yeşiller iktidarın ülkenin federal dış politikasına muhalefeti ve ‘milli sadakate' aykırılığı konusunu meclis gündemine taşıdı. Söz konusu önerge ile eyalet hükümetinin dış politikayı ilgilendiren bu konuda meselenin anayasal boyutuna dikkat etmesinin hedeflendiği bildirildi.

CDU Meclis Eyalet grubundan Friedlinde Gurr-Hirsch, Başbakan Kretschmann'ın Türkiye gezisinde konuya ilgili yaklaşımını eleştirerek, bu yıl Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nin de (Bundesrat) başkanı olan eyalet başbakanının bu meseleye yaklaşımını ‘şaşırtıcı' olarak nitelendirdi. Başbakan Angela Merkel'in Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğine karşı olduğunu her fırsatta dile getirmesine karşın BW Başbakan'ı Kretschmann'ın tam üyeliğe destek veren açıklamalarının Berlin'de nasıl yorumlandığı ise merak konusu. Kretschmann, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde yaptığı “Avrupa'nın Parçası Türkiye” başlıklı konuşmasında Türk ve Batı medeniyetlerinin birçok noktada ortaklığının bulunduğunu belirterek, “Türkiye'yi Avrupa'nın bir parçası olarak görüyorum.” demişti. Kretschmann, iki ülke arasında sürekli artan işbirliğine rağmen hâlâ Türkiye ile ilgili önyargıların bulunduğuna dikkati çekerek, “Ülkenize karşı hala önyargılar bulunabiliyor. Ancak Baden-Württemberg'de Türkler, başarı hikâyeleriyle öne çıkıyor. Eyaletimizdeki Türk kökenlilerin bu başarıları bizi sevindiriyor ama şüphesiz bunların daha iyisini yapabiliriz." ifadelerine yer vermişti. Başbakan Kretschmann, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nda Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve AB İlişkilerinden Sorumlu Devlet Bakanı Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya ile görüşmelerinde de Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklediğini ifade etmişti .